Kako “uloviti” urin za analizu

Uzimanje urina za laboratoriju može da zada muke roditeljima. Želim da Vam pomognem nekim savetima. S obzirom da upravo od načina uzimanja mokraće zavisi i realnost nalaza,važno je da se uzme pravilno sa što manje mogućnosti kontaminacije. Šta znači kontaminacija? To znači da se u uzorku za analizu nađu bakterije koje nisu iz urinarnog trakta, već sa kože I sluzokože genitalija.

Continue reading

Prvi put kod pedijatra

Ako je sve u redu,roditelji prvi put vode dete kod pedijatra sa navršenih mesec dana.To je,zapravo,prvi konsultativni pregled u tzv.savetovalištu.I kasniji redovni pregledi u savetovalištu su izuzetno važni za praćenje rasta i razvoja vašeg deteta.

Continue reading

Kako zaustaviti proliv (dijareju) kod dece?

Kod dece se dijareja definiše kao izbacivanje tečne stolice, više od 3 do 4 puta dnevno, kod mlađe dece je moguće i desetak stolica dnevno. Ukoliko postoji zajedno i povraćanje, povišena temperatura, gubitak apetita i malaksalost, govorimo onda o gastroenetritisu.

Continue reading

Kako pomoći detetu koje povraća?

Povraćanje je uobičajena pojava kod dece i predstavlja izbacivanje hrane i tečnosti iz želuca, često je praćeno naporom, bolom u stomaku i gubitkom apetita. Ukoliko se istovremeno javi proliv i povišena temperatura, postavlja se dijagnoza gastroenteritisa, gde uzročnici mogu biti virusi ili bakterije.

Continue reading

Preporuke za putovanje sa decom

Sezona odmora je u toku.U zavisnosti kako putujemo autobusom, kolima, brodom ili avionom, putnička mučnina kod deteta može da zada veliki problem roditeljima. Nekoliko preporuka koje vam mogu biti od pomoći:

Continue reading

Vakcina protiv varičele

Ovčije boginje ili varičele se uglavnom javljaju u mlađem dobu, najčešće između 2. i 8. godine života. Deca do šest meseci su zaštićena transplacetarno prenetim antitelima majke ukoliko je ona preležala bolest.

Continue reading

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki