POD UDAROM VRUĆINE: Visoke temperature ruše imunitet, a OVO su načini da ih izbegnete i da se ZAŠTITITE kad upeče ZVEZDA!

Na oslabljenu odbranu lepe se brojne tegobe, evo načina kako da ih izbegnete ili umanjite, a hronični bolesnici, posebno astmatičari i dijabetičari, osobe starije od 65 godina i pacijenti koji boluju od malignih bolesti su, uz decu, najosetljiviji kada upeče zvezda piše doc. dr sc. med. Nevenka Raketić, specijalista imunologije i pedijatrije.


COVID VAKCINACIJA KOD DECE (april 2021. – Kurir TV)

Od početka pandemije COVID-19 je počeo razvoj vakcina od strane različitih proizvođača. Cilj je bio da se zaštite prvo najugroženije populacije kao što su medicinski radnici i starije osobe, tako da kod većine vakcina je starosna granica 18 godina. Uporedo se nastavilo ispitivanje vakcine kod dece, koje čine oko četvrtinu ukupne svetske populacije. Deca najčešće imaju blaži oblik bolesti, ali mogu biti prenosioci bolesti. To se posebno odnosi na srednjoškolce koji imaju najviše kontakata i često se ne pridržavaju preporučenih higijenskih mera. Stručnjaci iz ove oblasti smatraju da ukoliko se ne vakciniše i dečja populacija, ne može da se postigne kolektivni imunitet i prestane pandemija.


SAVETI PEDIJATRA ZA NEGU PELENSKE REGIJE KOD BEBA

Beba se rađa sa naboranom kožom i protektivnim slojem pod nazivom verniks, koji otpada u prvoj nedelji života. Nakon toga, bebina koža je meka, glatka i savršena u svakom pogledu. Ipak, koža bebe je u fazi razvoja, kao i ostali organi, i razlikuje se od kože odraslih po strukturi i sastavu, zbog čega je osetljivija i sklona iritacijama.


ZADACI MEPS GRUPE ZA DIJABETES

Troškovi zdravstvene zaštite dijabetičara dostići će cifru 147.9 milijatrdi eura. Jedna petina novorođene dece je oštećena od hiperglikemije u toku trudnoće majke. Izloženost hiperglikemiji ploda u trudnoći može da predisponira decu da kasnije budu povećane telesne težine ili da budu gojazna.

 


Sistematski pregled pred polazak u školu

Sistematski pregled dece je veoma važan zbog ranog otkrivanja određenih poremećaja i bolesti koji mogu ugroziti zdravlje deteta. Obavljaju se periodično od samog rođenja.
Nakon kraćeg podsetnika kada su obavezni, najviše će biti reči o pregledu pred polazak u školu koji i počinje u ovo doba godine, tj. u drugoj polovini februara.


Obaveštenje

Poštovani pacijenti i roditelji naših malih pacijenata, Naša posvećenost radu je bila agilan proces u uslovima vanrednih zdravstvenih okolnosi u kojima smo zajedničkim trudom uspeli da nesmetano pružamo usluge u prevenciji i lečenju bolesti. I ne samo to. Kontinuitet našeg rada je sa vremenom prerastao u viziju da rastemo i da budemo tu za sve članove porodice a ne samo za najmlađe.


Mucanje

Relativno čest poremećaj govora je mucanje. Podrazumeva nevoljni poremećaj tečnog govora koji nije prikladan za uzrast. Može da se javi u bilo kom uzrastu i u različitim oblicima. Tri puta je češće kod dečaka. Postoji genetska predispozicija, ali mnogo veći uticaj ima sredina. 


Malokrvnost kod dece

Malokrvnost kod dece je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Podrazumeva smanjen broj eritrocita i hemoglobina u krvi koji ne mogu da obezbede dovoljnu količinu kiseonika mozgu, srcu i mišićima. Najčešći uzroci anemije su pojačan gubitak krvi (vidljivim ili nevidljivim krvarenjem) ili slabije stvaranje eritrocita zbog nedostatka gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline. 


Soor ili mlečac

Ako primetite beličaste tačkice, koje mogu vremenom da se spajaju i da formiraju čitave skrame koje obuhvataju sve veću površinu, najverovatnije se radi o pojavi koja se zove soor. One mogu da podsećaju na grudvice mleka, pa se u narodu zove mlečac. Soor se ne može skinuti jednostavnim brisanjem usne duplje.


Afte

Afte su male, bele ranice koje se pojavljuju u unutrašnjosti usne duplje. Sigurno ćete znati da su se one pojavile u ustima vašeg deteta, bez ikakvog medicinskog predznanja. Bol koje vaše dete oseća je toliko oštar i upadljiv, da će vam se odmah požaliti.


KUPANJE DECE U DVORIŠNIM BAZENIMA

Davljenje je jedan od najčešćih uzroka smrti dece u svetu uzrasta do pet godina. Bazeni u dvorištu nikad nisu bili tako popularni kao ovog leta kad nam je ograničeno kretanje zbog korona virusa. Iako predstavljaju odlično rešenje za spas od vrućine i super zabavu za najmlađe, treba biti oprezan jer skoro svakog leta poneko dete strada baš u ovim bazenima.


Poseta patronažne sestre

Postoje periodi u našem životu koji nas, bez obzira na to koliko smo spremni, ipak iznenade, pa se ne snađemo najbolje. Jedan od njih je i dolazak novog člana porodice.


Brzi test za streptokok

U junu 2017. smo uveli novu metodu u okviru rada Ordinacije iz pedijatrije Dr Raketić – brzi test za streptokok. Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, postoji gotovo apsolutna korelacija sa kliničkim pregledom i pomaže nam u svakodnevnom radu.


Noćno umokravanje (enureza)

Noćno umokravanje je relativno čest problem kod dece, za koji se pretpostavlja da se javlja kod oko 10% predškolaca. Tačan broj dece sa ovim problemom je nepoznat, zato što roditelji o tome nerado pričaju. Isto tako se pretpostavlja da ovaj problem ima i oko 1% odraslih. Definicija noćnog umokravanje ili enureze je da je to nevoljno oticanje urina kod dece posle pete godine.


Sistematski pregled dece

U Poliklinici iz pedijatrije Dr Raketić se obavljaju sve vrste sistematskih pregleda, počevši od druge godine života. U odnosu na uzrast deteta se određuje koliko će pregleda biti uključeno u sistematski pregled, od čega zavisi i cena koja je prema važećem cenovniku ordinacije.


Timpanometrija

Timpanometrija nije metoda merenja sluha, već se meri pritisak vazduha u šupljini srednjeg uva i pokretljivost bubnih opni. Posebno se preporučuje u dečjem uzrastu kod sekretornih upala uva i kod uvećanja trećeg krajnika, a može potvrditi i perforaciju bubne opne. Pored timpanometrije, određuje se i stapedijalni refleks, koji predstavlja slušni refleksni odgovor na 5 test tonova i kompletira uvid u stanje sistema srednjeg uva.


Uvođenje čvrste hrane

U uzrastu između četvrtog i šestog meseca počinje uvođenje čvrste hrane, pre svega zbog toga što majčino mleko do tada zadovoljava nutritivne potrebe deteta, a pored toga digestivni sistem bebe je u fazi razvoja, pa je varenje čvrste hrane do tada otežano.


Oftalmološki skrining deteta

U Poliklinici iz pedijatrije Dr Raketić se obavlja oftalmološki pregled prilagođen uzrastu isključivo u sklopu sistematskih pregleda.
Na rođenju- sva prevremeno rođena deca (mlađa od 35 nedelja ili sa telesnom težinom manjom od 1500grama)
Sa 6 meseci- ako je prisutna razrokost (nepravilan položaj očiju).
Sa napunjenih godinu dana- ako u porodici postoje razrokost, slabovidost kao i ozbiljnije bolesti očiju. Roditelji koji imaju ozbiljniji dioptrijski status ili razliku od 1D između očiju.