ČEPIĆI PROTIV OPSTIPACIJE (ZATVORA) ZA DECU

Za lečenje opstipacije kod dece pedijatar edukuje roditelje i pravi plan lečenja, koji uključuje primenu laksativa, promenu ishrane uz povećan unos svežeg voća, povrća i vode i vrši uticaj na promenu ponašanja kod dece. Cilj lečenja je izbacivanje odn. evakuacija stolice, omekšavanje stolice i rešavanje zadržavanja stolice, postepen prekid lečenja bez ponovnog javljanja simptoma i na kraju održavanje postojećeg stanja.  

Jedno od najboljih rešanja za opstipaciju kod dece uzrasta od dve do 12 godina su čepići Evaqu. Osnovna tri sastojka Evaqu su kalijum bitartat, natrijum bikarbonat (soda bikarbona) i polietilen glikol (PEG).

Kada se čepići Evaqu primene u rektumu, dolazi do oslobađanja velikog broja mehurića, što ima za posledicu nadražaj ampule rektuma i podstiče se pražnjenje, omekšava se stolica i na kraju posle 15 min. se prazne creva.

Koje su prednosti Evaqu?

Deluje lokalno, ne absorbuje se, nema neželjene efekte i ne stvara zavisnost. U pakovanju Evaqu čepića za decu je 6 čepića, primenjuju se po potrebi jednom dnevno, najbolje da se prethodno navlaže vodom i da se detetu drže nožice na gore dok se dejstvo čepića ne završi. Ukoliko postoje povrede sluznice analnog dela, čepić se umesto vodom obloži vazelinom, maslinovim ili suncokretovim uljem.