Kupanje bebe – saveti pedijatra – Sebamed

KUPANJE BEBA – Sebamed, Nelt, april 2021.

Doc. dr sci.med. Nevenka Raketić

Okupili smo se da vam pokažemo kako izgleda kupanje beba, glavni glumac u ovom videu je Petar koji sad ima 3 meseca, njegova  sestra Mina kao pomoćnik, mama Jelena i ja, Dr Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog.
Bebina koža je meka, glatka i savršena u svakom pogledu a naš zadatak je da je takvu održimo. Ipak, koža bebe se razlikuje se od kože odraslih po strukturi i sastavu. Veoma je važno da se održi pH kože između 5 i 6, zato što na taj način koža zadržava svoju vlažnost, ne suši se i ne gubi više tečnosti. Koža bebe je tanja od odraslih i veće je površine u odnosu na težinu, zbog čega je veća resorpcija odn. ulazak materija kroz kožu. To znači da je koža bebe osetljivija i zato je osnovno pravilo u vezi nege bebine kože „manje je više“.

Za početak da kažemo da su preporuke pedijatara i dermatologa da bebu ne treba kupati često, oko 2 do 3 puta nedeljno. Razlog za to je što se beba ne prlja (osim u pelenskom delu), manje se znoji a čestim kupanjem se skida lipidni sloj koji štiti bebinu kožu. Ipak, ako vaša beba voli kupanje, možete je kupati i svakodnevno vodom i prati samo pelenski deo. Kupanje treba da traje 5-10 minuta. Kada je beba u prvim danima života, može da se kupa i u lavabou, preko ruke gde se rukom štiti pupčani patrljak da se ne pokvasi. Kasnije se beba kupa u kadici.

Treba sve pripremiti za kupanje – kadicu, peškir, termometar za merenje temperature vode, pelenu, odeću za spavanje, kao i proizvode za negu i kupanje. Zbog osetljivosti bebine kože veoma je važan izbor pravih preparata za kupanje bebe u prvoj godini a i kasnije kako bi se održao zaštitni površinski sloj kože, mi smo izdvojili Sebamed proizvode.

Kadicu treba napuniti vodom koja je oko 37oC kao i bebina koža. Ukoliko nemate termometar, možete proveriti laktom, voda treba da je topla ali ne i vruća. Dubina vode u kadici treba da je oko 5 cm a temperatura prostorije gde se beba kupa treba da bude 2 do 3 stepena toplija nego što je uobičajeno.

Pre kupanja, najbolje je da se opere lice i oči vlažnim vaticama natopljenim vodom. Zatim treba skinuti odeću, tako da se poslednja skida pelena. Beba se spušta lagano u kadicu, prvo nožice a onda i drugi delovi. Bebinu glavu i ramena treba jednom rukom pridržavati a drugom polako kupati. Treba voditi računa da se bebina glava nikada ne stavlja u vodu već da je uzdignuta. Prvo treba oprati glavicu, voditi računa o pregibima, ispod vrata, prepone i na kraju se peru i genitalije. Mi koristimo Sebamed kupku za pranje svih delova tela, koja ne oštećuje površinski sloj kože bebe, sprečava isušivanje i štiti od iritacija. Lako se rastvara u vodi a može da bude zabavna i starijoj deci zbog pene koja se stvara pri istiskanju iz pakovanja. Sebamed šampon može da se koristi jednom nedeljno za pranje nežne kože kosmatog dela bebe. Na kraju kupanja se sapunica ispira vodom iz bokala ili blagim tušem.
Beba se stavlja na peškir i blago se pokupi voda sa kože, bez trljanja. Važno je da se koža dobro osuši posebno u pregibima, kao što je pazuh, ispod vrata i u preponskom delu. Na kožu celog tela i lica se stavlja Sebamed nežna krema. Jedna od najnovijih preporuka je da bebu treba povremeno masirati i to celo telo, jer se masažom bebi pokazuje ljubav i daje osećaj sigurnosti. Stručnjaci iz ove oblasti su pokazali da je dodir jedan od načina opstanka, zato što dodir stimuliše različite hormone i stimuliše imunski sistem, što daje zaštitu od bolesti.

Pelenski deo takođe treba dobro osušiti i namazati Sebamed kremom za pelenski deo, koja pruža koži pelenskog dela neophodnu zaštitu i negu i prevenira nastanak ojeda i osipa. Ova krema se koristi pri svakoj promeni pelena.
Ukoliko se roditelji odluče da ne kupaju bebu svakog dana, za pranje pelenskog dela može se koristiti Sebamed sapun i posle toga Sebamed krema za pelenski deo. Van kuće, kada roditelji nisu u situaciji da operu pelenski deo, mogu se koristiti Sebamed uljane maramice, koje ne sadrže vodu i alkohol i zbog toga su pogodne za korišćenje i kod najosetljivije kože beba koja imaju suvu kožu ili atopijski dermatitis. Ove maramice sadrže ulja raznih biljaka i čuvaju vlažnost pelenskog dela.   

Na kraju volela bih da kažem da je kupanje dragoceno za bebu i sa emotivnog aspekta. Porodica se okuplja i svi učestvuju u kupanju, što umiruje bebu i daje joj osećaj sigurnosti. U toku kupanja roditelji treba da se smeše i da pričaju bebi kako bi uživala u kupanju od prvog dana. Posle kupanja će beba bolje spavati a roditelji će biti mirni i zadovoljni.