Dobar početak je najvažniji - razvoj mozga

Dobar početak je najvažniji - razvoj mozga

Osnovna komponenta nervnog sistema, a posebno mozga je mreža specijalizovanih nervnih ćelija tzv. neuroni. Ove ćelije se međusobno povezuju elektro-hemijskim vezama – sinapsama, koje su fizička osnova za kompletan psiho-fizički razvoj osobe.

Opširnije

Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj deteta

Razvoj deteta odvija se istovremeno u raznim oblastima – dete se ne razvija prvo fizički, a potom emocionalno i intelektualno. Iako je ličnost deteta predstavlja nedeljivu celinu uobičajeno je da se pri proceni razvoja deteta posebno razmatraju pet osnovnih razvojnih oblasti:

Opširnije

Pokazatelji tipičnog psihomotornog razvoja

Pokazatelji tipičnog psihomotornog  razvoja

Svako dete ima svoj ritam rasta i razvoja. Zapravo svako ljudsko biće je jedinstveno i neponovljivo pa stim u vezi rast i razvoj pojedinca treba uvijek promatrati zasebno.

Opširnije

Pregled u razvojnom savetovalištu

Pregled u razvojnom savetovalištu

Ukoliko se roditeljima učini da se njihovo dete sporije razvija u odnosu na uzrast, treba prvo da se posavetuju  sa pedijatrom koji prati dete od prvog  meseca života i koji procenjuje neophodnost za dalje upućivanja  u razvojno savetovalište.

Opširnije

Odstupanja u razvoju - razvojna kašnjenja i razvojni poremećaji

Odstupanja u razvoju - razvojna kašnjenja i  razvojni poremećaji

Često se razvoj deteta  opisuje različitim  terminima  po tipu "normalan”, "prosečan”, „zadovoljavajući" ili “nezadovoljavajući” što zbunjuje roditelje.

Opširnije

Neki od čestih razvojnih poremećaja

Neki od čestih razvojnih poremećaja

Kod većine razvojnih  poremećaja u početku imaju sličnosti u simptomima. Potrebno je raditi s detetom i sistematski i prikupljati podatke tokom rada, pa tek kroz analizu brzine napredovanja i usvajanja novih znanja u svim razvojnim oblastima zaključiti koji je tačno poremećaj u pitanju.

Opširnije

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki