Suva koža dece

Problem suve kože ne javlja se samo kod odraslih. I bebe i mala deca takođe mogu imati ovaj problem, naročito zato što je koža mališana osetljivija i nežnija u odnosu na kožu odraslih.
Veliki broj spoljašnjih uticaja mogu da doprinesu suvoj koži. Takvi su na primer:

  • hladnoća,
  • vetar,
  • prekomerna spoljašnja temperatura,
  • veštačka ventilacija…

PH kože je 5,5. I ako se o ovome mnogo govori, ljudi i dalje svoju kožu čiste alkalnim sapunima, a tu naviku prenose i na svoju decu. Sredstva za pranje i održavanje higijene kože moraju imati ph 5,5.
Prekomerna upotreba sapuna, a naročito baznih (alkalnih) čiji je ph iznad 5,5, često i oko 9, za kupanje beba i dece dovodi do narušavanja normalnog zaštitnog sloja na koži i dovodi do isušivanja.

 

Dnevni unos tečnosti takođe može da se odrazi na kvalitet kože. Ukoliko beba ima samo podoje, uglavnom kroz majčino mleko unosi dovoljno tečnosti, za razliku od beba na veštačkim formulama. Svakako, kod beba treba pažljiv sa dodavanjem vode, jer može da utiče na ukupnu količinu unetog mleka ili formule. Treba naći balans. Ukoliko bebe piju mnogo vode mogu smanjiti unos mleka. S druge strane, bebama na veštačkoj formuli neophodan je unos vode. Bebu svakako ponuditi vodom, a njen organizam će nam dati odgovor.

 

Hlor i slana voda mogu jako da isuše kožu. Nakon plivanja u morskoj vodi treba odmah isprati dete ispod tuša i primeniti neko sredstvo za hidriranje kako bi koža ostala vlažna.

 

Ukoliko je vazduh u vašem domu suv, koristite ovlaživač vazduha u detetovoj sobi.