Kako bezbolno prestati sa dojenjem?

Nema sumnje da je promocija dojenja dala rezultate jer sve više majki zna da je dojenje „zakon“ za bebino zdravlje.

Ipak, brojne su nedoumice u vezi sa prekidom dojenja. Neke majke pri samoj pomisli na nedojenje obuzima tuga, dok druge ne mogu da dočekaju trenutak da prestanu. Bez obzira na to kad odluči da prestane sa dojenjem, nijedna majka ne treba da se oseća kao da je maćeha svom detetu. Sigurnost u odluku je važna, kao i vreme provedeno sa detetom.

dojenje prestanakSkraćujte podoje, proredite ih, pa prekinite, Foto: Shutterstock

- Minimalno vreme dojenja je šest meseci jer do tada beba nije u stanju da razvija antitela koja je štite, već ih dobija putem majčinog mleka, a i preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da do šestog meseca majčino mleko bude jedina hrana za bebu - kaže za „Alo!“ Nevenka Raketić, pedijatar, i dodaje da je optimalno vreme dojenja do navršene prve godine života, jer kasnije majčino mleko počinje da gubi na kvalitetu.

Prema rečima ove doktorke, kod nas postoji kulturološki običaj da se muška deca doje nešto duže nego ženska, ali za to nema nikakvog medicinskog opravdanja, jer će produženo dojenje stvoriti niz psiholoških problema, kao što su preterana vezanost za majku i nepripremljenost za život.

- Najbezbolniji način za odvikavanje od dojenja jeste da podoj zamenite obrokom. Deci se od šestog meseca uvodi čvrsta hrana, pa kada dete pojede ceo obrok, nema razloga da mu pre ili posle dajete da sisa. Na taj način će se prizvodnja mleka sama po sebi smanjiti - objašnjava naša sagovornica i napominje da se isti princip ishrane koristi i kod dece koja su na mlečnoj formuli.

uvodj cvrste hraneUključite i tatu u proces, Foto: Shutterstock

- Sa godinu dana, detetu je potrebno oko 500 mililitara mleka, što obično popiju ujutru i uveče, što znači da ukoliko se majka pridržavala pravila da podoj, shodno rastu i razvoju, zameni čvrstom hranom, dete će tražiti da sisa ujutru i uveče, a to veoma olakšava proces prestanka dojenja - ističe doktorka Raketić.

Ono što sve majke treba da znaju jeste da upravo sisanje stimuliše proces laktacije, pa odluku da se prekine sa dojenjem treba sprovesti dosledno, bez obzira na dete, koje će bez sumnje negodovati. Kad se donese odluka, nema više povratka na staro.

- Savetujem svima da sa dojenjem prekidaju postepeno i napominjem da lekovi za „seču“ nisu dobar put, a osim toga imaju mnogo neželjenih dejstava. Prirodni put je najbolji put, postepeno treba skraćivati podoje, pa ih prorediti i na kraju obustaviti - kaže ona i preporučuje majkama da u kritičnim trenutcima zagrle, poljube i uteše dete.

Nova vrsta prisnosti

Dojenje nije samo način ishrane, ono je mnogo više za bebu. Blizina mame, nežnost, opuštanje, uteha, sigurnost. Naglo prekidanje dojenja za bebu je traumatično kao da je izgubila maminu ljubav. Postepenim prestankom dojenja beba se lakše prilagođava drugoj vrsti nežnosti. Jedna vrsta prisnosti se postepeno zamenjuje drugom. - Neki od znakova koji vam mogu ukazati na to da odvikavanje od dojenja ide prebrzo su učestala noćna buđenja, povećano traženje mamine blizine tokom dana, nov ili pojačan strah od razdvajanja, naglo vezivanje za neku plišanu igračku - kaže za „Alo!“ Milena Radosavljević, pedagog, i dodaje da sva deca imaju neku svoju rutinu kada i gde sisaju. Ukoliko, recimo, dete traži da sisa uvek kada sednete u fotelju, izbegavajte to da radite. - Uključite i tatu u proces, recimo, neka tata dočeka dete za dobro jutro i pripremi mu doručak. Najbolje je detetu nuditi omiljenu hranu jer će tako lakše „zaboraviti“ na jutarnji podoj - savetuje naša sagovornica i prepručuje da se sa decom provodi više kvalitetnog vremena. - Čitajte slikovnicu, šetajte, vozite bicikl. Obratite pažnju na situacije kada naslućujete da će dete želeti da sisa, budite brže i snalažljivije od deteta, zavarajte mu pažnju nekom aktivnošću koju voli - kaže naša sagovornica.

Alo, 26.februar 2016, br. 2875, str.20

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki