Pelene za jednokratnu upotrebu

U najranijem detinjstvu mnoge bebe imaju dermatitis zbog pelena. Ispod pamučnih pelena koža bebe je izložena urinu i stolici što često dovodi do pojave eritema (crvenila), istaknutijeg na konveksnijim površinama zadnjice i genitalija; zatim se eritem širi na gornji deo butina i donji deo trbuha. Kako je koža stalno vlažna i izložena trenju, mogu da nastanu sekundarne infekcije izazvane kandidom albikans (Candida albicans) i stafilokokusom aureusom (Staphylococcus aureus).

Beba zbog toga postaje anksiozna, uznemirena i razdražljiva. Najbolji način da se spreči dermatitis zbog pelena i njegove posledice jeste da se koriste Pampers pelene za jednokratnu upotrebu. Pampers pelene za jednokratnu upotrebu održavaju kožu bebe suvljom jer upijaju urin i sprečavaju njegov kontakt sa kožom koja ostaje zdrava. Pampers ima gornji sloj koji omogućava da urin brzo prođe, ne ostajući u kontaktu sa kožom bebe. Pampers takođe ima srednji sloj koji brzo apsorbuje urin u unutrašnji deo pelene tako da ne zaostaje gotovo ništa u kontaktu sa kožom. Na ovaj način Pampers pelene za jednokratnu upotrebu održavaju kožu bebe suvljom i zdravijom. Pored toga što su dobri apsorbenti i sprečavaju mnoge bolesti kože u području pelena (iritacija, crvenilo, dermatitis zbog pelena, infekcije) Pampers pelene za jednokratnu upotrebu smanjuju učestalost infekcija urinarnog trakta i ispravljaju blage oblike urođene displazije kuka. Još od pojave prvih Pampers pelena za jednokratnu upotrebu brojni testovi, izvedeni od strane eminentnih nezavisnih stručnjaka u Evropi, SAD i Kanadi, potvrdili su efikasnost i bezbednost ovih pelena. Ovi klinički testovi takođe su dokazali da Pampers u poređenju sa pamučnim pelenama održava kožu bebe suvljom uz ređu pojavu iritacije kože. Pampers za svoje bebe koriste milioni majki širom sveta, što ga čini najpoznatijom robnom markompelena za jednokratnu upotrebu, broj 1 u svetu. Majke koje koriste Pampers za svoje bebe izjavljuju da za njih Pampers znači da beba mirno spava preko cele noći jer je suvlja i zadovoljnija. Da bi se sprečio dermatitis zbog pelena, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje korišćenje Pampers pelena za jednokratnu upotrebu, koje proizvodi Procter&Gamble, kompanija broj 1 u svetu.

Pampers pelene – istorijat sigurnosti u nezi beba

Autor: Dr. Ruxandra Pirojoc – External Relations P&G Balkan
Prevod i recenzija: Doc dr sc med Nevenka Raketić

Uvod:

Superupijajuće jednokratne pelene za bebe su tako osmišljeni i napravljeni proizvodi da omogućavaju mnoge pogodnosti, uključujući dostupnost, udobnost, izuzetnu zaštitu od curenja, poboljšanu higijenu i negu kože u odnosu na platnene pelene. Omogućavanje bezbednosti je sastavni deo procesa razvoja pelena u Procter&Gamble-u, sa ciljem da se bezbednost sprovodi pođednako za bebe i za roditelje. Sistematski, korak po korak, postizanje bezbednosti počinje procenom novih karakteristika dizajna i materijala, korišćenjem principa opšte procene rizika, uključujući, po potrebi, kontrolisana ispitivanja za procenu kliničkih rezultata ili nezavisni naučni pregled podataka o bezbednosti. Najveći deo materijala od koga su sastavljene pelene čine polimeri, koji su sigurni i nisu toksični. Novi materijali ili dizajn se uvode u promet samo ako su se pokazali kao bezbedni pod uslovima preporučene ili predviđene upotrebe. Bezbednost proizvoda se dalje potvrđuje praćenjem tržišta nakon plasiranja proizvoda. Ovaj članak omogućuje pregled bezbednosti upijajućih proizvoda za higijenu po zdravlje ljudi na osnovu procene rizika koji se koristi u kompaniji Procter &Gamble. Od pojave Pampersa (Procter&Gamble, Sinsinati, Ohajo) na tržištu SAD, 1961. godine, korišćenje pelena za jednokratnu upotrebu je povećano u razvijenim zemljama. U današnje vreme, procenjuje se da 90-95% pelena koje se koriste u razvijenim zemljama čine jednokratne pelene (Odajo i Fredlender, 2000). Podaci iz Evrope pokazuju da tokom perioda od 2. 5 godine, koliko se koriste pelene kod beba, prosečno se 4 do 5 puta u toku dana promene pelene (Udruženje za spoljnu okolinu UK, 2005).

Različita poboljšanja u dizajnu pelena su dovela do povećanja korišćenja pelena za jednokratnu upotrebu. Najvažnija promena je bila osamdesetih godina u vidu predstavljanja superupijajućih polimera (poliakrilata) kao dela unutrašnjeg sloja pelena. U zavisnosti od jonske jačine tečnosti, ovi materijali mogu da upijaju višestruko više tečnosti u odnosu na vlastitu težinu, tako da vodu iz česme upijaju čak 200 puta više (Evropsko Udruženje za jednokratni i netkani materijal, 2007). Za razliku od tradicionalnih celuloznih materijala, poliakrilati imaju sposobnost da zadržavaju tečnost u unutrašnjosti pelene, tako da čak i pod pritiskom štite bebinu kožu. Druga poboljšanja se odnose na karakteristike koje omogućavaju brže prikupljanje tečnosti, površinski sloj koji je efikasan u “upravljanju tečne stolice”, nove materijale koje daju osećaj da je koža prekrivena i da može da diše, smanjenje debljine pelene i fleksibilne spojnice. Navedena poboljšanja su dovela do toga da se pelene za jednokratnu upotrebu, pored toga što su pogodne za upotrebu, takođe i proizvod koji poboljšava udobnost i zdravlje kože beba (Adam, 2008). Korisnost poboljšanja superupijajućih pelena za bebe je dobro dokumentovana. Kliničko praćenje je pokazalo da poboljšanja ovih proizvoda pomažu da se prevaziđe preterano vlaženje i trenje kože beba (ključni elementi za nastanak pelenskog dermatitisa), a dokazano je i statistički značajno smanjenje pojave pelenskog dermatitisa pri korišćenju pelena sa superupijajućom unutrašnjošću, u poređenju sa platnenim pelenama ili pelenama sačinjenim isključivo od celuloze (Kempbel, 1987; Dejvis i saradnici. , 1989; Kempbel i sar. 1987; Sejmor i sar. 1987a,b; Lejn i sar. 1990; Vilson i Dalas, 1990).

Retrospektivna klinička istraživanja koja su izvođena pre i posle raširene upotrebe pelena za jednokratnu upotrebu sa superupijajućom unutrašnjošću su pokazala smanjenje pojave težih oblika pelenskog dermatitisa sa uvođenjem modernih pelena (Odajo i Fredlender, 2000) i ovo ukupno smanjenje je potvrđeno od strane pedijatara (Spreker i sar. , 2000). Dodatne prednosti superupijajućih pelena uključuju poboljšanje higijenskih uslova u vrtićima, preko smanjenja izlaganja bakterijama iz stolice (Kempbel i sar. , 1988; Kubiak i sar. , 1993; Van i sar. , 1991a,b). Mnogobrojne prednosti današnje upotrebe superupijajućih jednokratnih pelena za bebe su dovele do visokog stepena prihvatanja i zadovoljstva potrošača proizvodom. Odmah su uočene prednosti ovih pelena u odnosu na platnene pelene i ogledaju se u lakoj primeni, prilagodljivosti, udobnosti i održavanju suvoće kože beba. Mnogi potrošači (kao i mnogi lekari) nisu verovatno svesni rigoroznih i obimnih programa bezbednosti koji su dizajnirani i primenjivani tako da novine u superupijajućim pelenama budu sigurne i efikasne u uslovima praktične upotrebe. Na primer, sam superupijajući material je ispitivan u brojnim sveobuhvatnim studijama u cilju utvrđivanja aspekata bezbednosti u rasponu od iritacije i osetljivosti kože do mogućih sistemskih toksičnih efekata i zadesnog gutanja (Spraker i sar. , 2000). Procter & Gamble je posvećen bezbednosti svojih proizvoda u cilju obezbeđivanja da se samo proizvodi sa izuzetnim bezbednosnim profilom plasiraju na tržište. 

Anatomija pelena za jednokratnu upotrebu

pampers

Površinski sloj je deo koji je u direktnom kontaktu sa bebinom kožom. Sastoji se od mekih sintetičkih listova, koji su sačinjeni od polipropilen/polietilena, samostalno ili kao mešavina. Glavna funkcija ovog sloja je brzi prenos urina i drugih tečnosti do upijajućeg sloja koji se nalazi ispod. Površinski sloj može da bude obložen losionom u cilju zaštite kože od prekomernog vlaženja i iritacije. Istraživanja koja su koristila obeleživač losiona kod starije odojčadi koja hodaju su pokazala da se samo ograničena količina (tj. <10%) losiona prenosi sa površinskog sloja na kožu. Kao rezultat toga, za sastojke koji se nalaze u materijalu koji je u direktnom kontaktu sa kožom je korišćen faktor prenosa da bi se precizno preračunao nivo sastojaka koji su raspoloživi da dođu u kontaktu sa kožom. Dodatni delovi sloja pelena koji je u direktnom sloju sa kožom uključuju karakteristike koje su tako dizajnirane da obezbede dobru prilagodljivost i spreče curenje i to su rastegljivi deo sa strane/zadnji deo, granična manžetna oko nogu i pojas. Sloj za prikupljanje/distribuciju se sastoji od modifikovanih celuloznih delova i sloja od poliestera, koji se nalaze između površinskog sloja i unutrašnjosti pelena, i nisu u direktnom kontaktu sa kožom. Glavna funkcija je podsticanje pomeranja tečnosti dalje od kože deteta i ravnomerna distribucija tečnosti duž cele unutrašnjosti pelena za efikasno i maksimalno upijanje. Upijajući (apsorbujući) unutrašnji deo je poslednji sloj pelene. Sastoji se od mešavine granula poliakrilata i paperjastog celuloznog jezgra (koji su beljeni u procesu bez elemenata hlora) i obloženi celuloznim ili polipropilenskim slojem. Celulozni deo unutrašnjeg sloja ima funkciju da brzo upije i prenese urin do poliakrilatnog superapsorbera. Superapsorber ima sposobnost da upije (apsorbuje) i zadržava urin unutar polimerne strukture i na taj način čuva kožu bebe, čak i kada je pelena pod pritiskom, kao na primer kada beba sedi na punoj peleni. Za sastojke koji se nalaze u ovim materijalima su primenjivani obeleživači, da bi se pokazalo, na primer, da li u toku kretanja urina ovi sastojci dolaze u kontakt sa kožom. Tipične vrednosti kretanja tečnosti su između 0. 25% i 2. 5%, u zavisnosti od sistema testa, dizajna pelena, količine dodate tečnosti i učestalosti promene pelena. Kao rezultat toga, za sastojke koji se nalaze u materijalu koji nije u direktnom kontaktu sa kožom, korišćen je faktor migracije ili refluksa da bi se precizno izračunao nivo sastojaka koji mogu da stupe u kontakt sa kožom. Pozadinski deo je vodootporni spoljašnji sloj pelene, koji je karakteristično sačinjen od polietilenskog filma, prekrivenog mekim polipropilenom nalik na tkaninu. Njegova funkcija je da spreči curenje tečnosti sa pelene na odeću. Sistem spojnica pomaže bolje prijanjanje. Podaci iz dosadašnjeg iskustva, poređenje sa prethodnim sastavom materijala, standardi celokupnosti proizvoda i analitičko praćenje su od koristi za potvrdu pretpostavke o neškodljivosti za kožu ovih sastojaka materijala.

Mikrobiološko praćenje

Mikrobiloška bezbednost Pampersa je kontrolisana preko sastava materijala koji sačinjavaju ovaj proizvod. Ovi materijali nisu pogodna podloga za podržavanje rasta mikroorganizama. Pored toga, raspoloživost vode u materijalu je ispod granice koja je neophodna za rast mikroorganizama. To je potvrđeno u mikrobiološkim in vitro istraživačkim studijama sa materijalima koji se koriste u proizvodnji Pampersa. U ovim studijama je praćen rast i razmnožavanje različitih mikroorganizama u materijalima Pampersa, korišćenjem različitih hranljivih podloga i drugih odgovarajućih uslova. Rezultati su pokazali da ovi materijali ne podržavaju i ne omogućavaju rast bakterija. Studije koje se bave razmnožavanjem mikroorganizama su ukazale da uobičajeni patogeni mikroorganizmi nemaju sposobnost rasta i preživljavanja na suvoj papirnoj podlozi koja se koristi u materijalima Pampersa. Takođe bakterije (iz urina/stolice) ne rastu brže na zaprljanoj Pampers peleni u odnosu na platnene ili druge jedokratne pelene. Materijali u Pampersu su u procesu proizvodnje imali najkraći mogući kontakt sa radnicima koji ih prave. Priroda procesa proizvodnje se ogleda u velikoj brzini proizvodnje i visoko automatizovanoj opremi koja onemogućava kontaminaciju higijenskih sirovih materijala ili drugih proizvoda od strane zaposlenih radnika.

Klinički program

ciklus-dermatitisa

Potvrđeni su naučni dokazi u opisivanju prednosti za kožu jednokratnih AGM (od: Apsorbujućih Gel Materijala) pelena, kao što je Pampres. Kod odojčadi koje koriste jednokratne/AGM pelene su manje šanse da se javi pelenski ojed nego kod odojčadi sa platnenim pelenama. Na ovu temu postoji veliki broj objavljenih članaka od strane nezavisnih istraživača. Istraživanja Procter & Gamble, istraživanja drugih studija i iskustvo potrošača zajedno pokazuju da današnje pelene omogućavaju dobru negu kože i smanjuju pojavu pelenskog ojeda u odnosu na platnene pelene i ranije tehnologije pravljenja jednokratnih pelena. U cilju testiranja efikasnosti pelena, sprovedeno je kliničko ispitivanje pod uslovima koji imitraju kućnu sredinu i sa odojčadima kao ciljnim potrošačima.

sastojci-losiona

Navedenom kliničkom studijom je dokazana bezbednost i efikasnost pelena u sprovođenju nege kože beba. Od primarne važnosti je briga za zdravlje kože beba, posebno za nastanak pelenskog dermatitisa, koji uključuje iritantni kontaktni dermatitis, intertrigo (dermatitis na koži pregiba), kandidijazu (gljivičnu infekciju) i osip od vrućine. Pored toga, pre nego što se pojave promene ili oštećenja kože, važno je održavanje vlažnosti kože i funkcije kože kao barijere kao važnih pokazatelja zdrave kože. Za Pampers je klinički dokazano da utiče na proces nastanka pelenskog dermatitisa i pomaže da bebina koža ostane zdrava. Glavni rezultati kliničkih studija Pampersa su predstavljeni na tabeli koja sledi. Sažeci kliničkih studija koji su objavljeni u medicinskim časopisima su navedeni na kraju teksta.

 • Materijali od kojih je napravljen Pampers su bezbedni za upotrebu kod beba. Za Pampers je pokazano da ima povoljan uticaj na kožu, dok štetna dejstva nisu uočena.
 • Pampers (sa AGM unutrašnjim delom) omogućava vlažnost kože i pH kože koji su najpribližniji zdravoj koži beba bez pelena, bolje nego platnene pelene ili jednokratne pelene bez AGM sloja.
 • Smanjena je pojava pelenskog dermatitisa kod odojčadi koja nose AGM pelene u odnosu na odojčad koja nose celulozne ili platnene pelene.
 • Odojčad koja koriste AGM pelene imaju blaže oblike pelenskog dermatitisa u toku epizoda dijareje ili u toku antibiotske terapije, u odnosu na odojčad koje ne koriste AGM pelene.
 • Kod odojčadi koje su sklone atopiji i koja nose AGM pelene se pelenski dermatitis javlja u blažem obliku nego kod dece koja nose pelene bez AGM sloja ili platnene pelene.
 • Kod beba atopičara, Pampers bolje održava stanje kože pelenskog dela nego platnene pelene.
 • Ne postoji razlika između vrsta pelena u broju i tipu mikroorganizma koje se nalaze na koži beba.
 • Nije uočena razlika u mikroflori kože kod beba sa normalnom kožom i beba koje su sklone atopiji u odnosu na vrstu pelena koje nose.
 • U današnje vreme je uobičajeno da se pelenski dermatitis ispoljava u lakšem ili umereno teškom kliničkom obliku i retko zahteva primenu terapije.
 • Osip od vrućine se obično javlja na koži beba koje su suviše stegnute pelenom (oko kukova i struka). Održavanje odgovarajuće vlažnosti kože je ključni faktor u prevenciji nastanka osipa od vrućine.
 • Osip od vrućine je obično sezonska pojava, koja se uglavnom javlja u periodima toplog, vlažnog ili kišnog vremena (u više od 50% slučajeva), a mnogo manje kada je vreme hladno i suvo (učestalost pojave < 20%).

Zaključak

pampers-tehnologija

Svake godine, milioni potrošača i roditelja se oslanjaju na superupijajuće jednokratne pelene kao pogodne, efikasne i bezbedne proizvode. Glavni delovi pelena su inertni polimeri bezbedni za upotrebu, kao i svi ostali materijali koji su brižljivo odabrani pre nego što je proizvod plasiran na tržište. Procter & Gamble su ustanovili sistematski pristup praćenja bezbednosti pelena kao sastavni deo procesa razvoja proizvoda. Ovaj pristup kroz kontrolisane studije sledi principe određivanja ukupnog rizika, uključujući pronalaženje potencijalne opasnosti, određivanje odnosa doza-odgovor, određivanje izlaganja i karakterizaciju rizika, da bi se dokazali klinički zaključci i/ili zaključci odgovarajućih nezavisnih naučnih ispitivanja. Pored toga, marketinško praćenje odgovora potrošača nakon plasiranja proizvoda omogućava dodatnu sigurnost da bezbedan i kvalitetan proizvod služi bebama i roditeljima širom sveta. Kontinuirano praćenje bezbednosti pelena više od 45 godina je zalog strategije rigorozne i konzervativne procene bezbednosti kompanije.
Pampers pelene su preporučene od strane Udruženja pedijatara Srbije.

Reference:

1. Sciencedirect
2. Skin Care of the diaper area - R Adam, Ped Dermatology, Vol 25, 2008
3. Campbell, R. L. , Seymour, J. L. , Stone, L. C. , Milligan, M. C. , Clinical Studies with Disposable Diapers Containing Absorbent Gelling Materials: Evaluation of Effects on Infant Skin Condition. J. Am. Acad. Dermatology (1987) 17(6): 978 -987
4. Seymour, J. L. , Keswick, B. H. , Hanifin, J. M. , Jordan, W. P. , Milligan, M. C. , Clinical Effects of Diaper Types on the Skin of Normal Infants and Infants with Atopic Dermatitis. J. Am. Acad. Dermatology (1987)17(6): 988-997.
5. Keswick, B. H. , Seymour, J. S. , and Milligan, M. C. , Diaper Area Microflora of Normal Children and Children with Atopic Dermatitis, Joural of Clinical Microbiology 1987, 25(2): 216-221.
6. Campbell, R. L. , Barlett, A. V. , Sarbauch, F. C. , Pickering, L. K. , Effects of Diaper Types on Diaper Dermatitis Associated with Diarrhea and Antibiotic Use in Children in Day-Care Centers. Pediatric Dermatology (1988) 5(2): 83-87.
7. Lane, A. T. , Rehder, P. A. , Helm, K. , Evaluations of Diapers Containing Absorbent Gelling Material with Conventional Disposable Diapers in Newborn Infants. Amer. J. of Diseases of Children, 1990;144: 315-318.
8. Schmitt, Von Gerhard J. , Emmrich, P. , Wiss, R. , Neugeborenenhaut und Einwegwindeln, Sonderdruck aus Sozialpaediatrie in Praxis und Klinik 1990; 12(7): 496-498.
9. Wolff, H. H. , The Skin Caring Effectiveness of Diaper Pants with highly Absorbent Pads, Proceedings of the 2nd International Conference on Diapering and Infant Skin Care, May 1987, Dortmund, Germany. Verlag medical concept Jochen Knips, Publisher
10. deProst, Y. , Results of an Efficacy Clinical Diaper Study with Superabsorbent Panty Diaper conducted in French Day Care Centers. , Proceedings of the 2nd International Conference on Diapering and Infant Skin Care, May 1987, Dortmund, Germany. Verlag medical concept Jochen Knips, Publisher
11. Oranje, A. P. , Bilo, R. A. C. ,de Waard, F. B. , Tio, T. T. , Stolz, E. , Voorhoeve, H. W. A. , Dutch Clinical Diaper Study, Proceedings of the 2nd International Conference on Diapering and Infant Skin Care, May 1987, Dortmund, Germany. Verlag medical concept Jochen Knips, Publisher.
12. Odio, M. R. and Fallon-Friedlander, S. Diaper dermatitis and advances in diaper technology. 2000. Curr. Opinion Ped. 12: 342-346.
13. Odio, M. R. , O’Connor, R. J. , Sarbaugh, S. and Baldwin, S. 2000. Continuous Topical Administration of aPetrolatum Formulation by a Novel Disposable Diaper I: Effect on Skin Surface Microtopography. Dermatology, 200: 232-237

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki