Nega kože deteta nakon zime

Nega kože deteta spada u osnovnu negu ne samo iz estetskih već i iz zdravstvenih razloga. Kako je ona najveći organ u našem telu, značaj njenog lepog i zdravog izgleda je veliki. Postoje određena pravila u održavanju higijene u zavisnosti od godišnjeg doba.

Nakon hladnih zimskih dana koža deteta je pretrpela mnoge promene koje bi sa dolaskom toplijih dana trebalo korigovati. Niske temperature, suv vazduh i smanjena vlažnost doveli su kod dece svih uzrasta do suvoće i iritacija. Njeni mehanizmi odbrane nisu razvijeni kao kod odraslih, jer je značajno tanja u svim slojevima, sklona isušivanju, smanjeno je lučenje znoja i loja koji predstavljaju neku vrstu zaštitne barijere.

Samim tim sklonija je štetnom uticaju spoljnih agenasa, bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama, iritacijama i UV zračenju. To znači da da joj treba nadoknaditi vlažnost i masnoću. Redovna higijena je prvi korak. Kupanje bi trebalo biti svakodnevno blagim kupkama i sapinima bez boja, mirisa i konzervanasa. Posebno je značajno da deca sa atopijskim dermatitisom kupaju maksimalno desetak minuta da ne bi pogoršali isušivanje. Posušivanje kože treba da bude temeljno, pamučnim peškirom i bez preteranog trljanja. Nakon toga potrebno je namazati losion ili mleko za telo bogato nezasićenim masnim kiselinama koje imaju ulogu u obnavljanju površinskog sloja kože-epiderma tako što obnavljaju sloj lipida koji sprečava prekomerni gubitak vode. Kod dece koja nose pelene potrebno je te delove kože namazati izrazito masnim kremema koje će štititi kožu od stolice i mokraće, tj. sprečiti iritacije. Ukoliko se dese neke promene u vidu pelenskog osipa potrebno je koristiti kreme ca Zn-oksidom.

Veoma je važno slojevito oblačenje garderobom od pamučnih materijala koja se lako može skinuti. Roditelji su skloni da decu previše utopljavaju u strahu od prehlada. Obično tada izazivaju prekomerno znojenje i iritacije. Samo rashlađivanje već daje povlačenje tegoba.

Ono sa čime se sve češće srećemo sa početkom proleća je sve više dana sa temperaturama iznad proseka za to godišnje doba. Deca željna lepog vremena i igre sve više vremena provode napolju pa su samim tim podložni alergijama od sunca. Najčešće su to solarni eritemi na delovima kože bez garderobe, do pravih urtikarija. Tako da sa prvim sunčanim danima treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom od SPF 20 do 30. Naročito je opasan UVA deo spektra koji ostavlja trajnija oštećenja koja koža pamti. Kumulativnim dejstvom u toku života se stvaraju predispozicije za razvijanje maligniteta kože. Zato je veoma važno koristiti ove preparate jer je koža nakon zime veoma svetla i osetljiva.

U toku boravka u prirodi poželjno je koristiti sredstva protiv ujeda insekata i krpelja. Sa bujanjem vegetacije i oni postaju dominantan problem. Najbolje je preventivno koristiti sprejeve sa eteričnim uljima kao i garderobu koja će zaštititi veći deo tela. U koliko se desi ujed potrebno je namazati neki antihistaminik u vidu kreme ili gela i uveče koristiti hladne obloge. Ako dođe do razvijanja sistemske reakcije onda je neophodno javiti se u najbližu zdravstvenu ustanovu. Kod ujeda krpelja je najvažnije da se on isključivo otkloni u zdravstvenoj ustanovi i ne kod kuće, jer zakidanje delova krpelja znatno otežava njegovo uklanjanje u celosti.

Da bi nega i zaštita bili kompletni, potrebno je koži pomoći i adekvatnom ishranom i unosom dovoljne količine vode. Ishrana bogata vitaminima E, C, B poboljšaće njenu elastičnost i otpornost.

Sa svim ovim merama koža vaših mališana će biti spremna za promenljivo prolećno vreme.

 

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki