Ojed

ojed1Iako prvi put mogu da se jave u prvim danima posle rođenja, ojedi na koži beba najčešće se pojave između osmog i 12. meseca, a procenjuje se čine 10-20 odsto svih promena na koži novorođenčeta i odojčeta. Ojedi podrazumevaju svaku iritaciju kože, bez obzira na uzrok i javljaju se u takozvanoj pelenskoj regiji to jest na pregibima i oko genitalija i analnog otvora. Prvi simptomi su nervoza bebe i plač prilikom kupanja ili dodira pelenske regije, a potom se uočavaju i promene na koži. Inače, precizni uzroci ojeda još se utvrđuju, ali se sigurno zna da se ne javlja kao posledica nedovoljne higijene ove regije, kako to često roditelji misle.

Ovako o ojedu, jednoj od najčešćih tegoba najmlađih, govori docent dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije pedijatrijske ordinacije „Dr Raketić” u Beogradu i kaže da može da bude posledica:

  • osetljive kože, posebno ako je dete sklono alergiji koja se ispoljava kao atopijski dermatitis ili ekcem
  • proliva (dijareje)
  • korišćenja plastičnih gaćica preko pelena
  • uvođenja čvrste hrane u jelovnik beba, jer se tada javlja veći broj stolica
  • neke hrane koju uzima majka, posebno posle jela koje sadrže paradajz (ukoliko beba doji)
  • terapije antibioticima s obzirom na to da oni uništavaju normalnu, fiziološku bakterijsku floru creva koja inače štiti organizam
  • korišćenja platnenih pelena, različitih deterdženata ili omekšivača, losiona, pudera ili krema za negu pelenske regije.

Doktorka Raketić podseća i da postoji više oblika ojeda, a da je najzastupljeniji takozvani kontaktni dermatitis. U tom slučaju promene na koži mogu da variraju od crvenila, nalik opekotinama, do oštećenja kože koje podsećaju na eroziju. Osim toga, za kontaktni dermatitis je karakteristično da ne zahvata delove kože koji nisu u kontaktu sa urinom ili stolicom.
- Ojed, takođe, može da bude posledica bakterijske infkcije kože čiji su uzročnici stafilokok ili streptokok i gljivične infekcije, ali i posledica kandide. Ako je bakterijski, ojed se naziva impetigo, i javlja se u plikovima koji često pucaju, ostavljajući lezije kože. Infekciju kandidom karakterišu zone izrazitog crvenila, posebno u pregibima i analnoj regiji. Da bi se potvrdilo da li se radi o ojedu kao posledici infekcije, trebalo bi da se uzme bris promena na koži - kaže naša sagovornica.
pelene-korpaOna, takođe, podseća da postoji ojed koji je posledica alergijske reakcije, ali je najređi. Najčešći uzroci alergije su sastojci pelena ili vlažnih maramica. Ispoljava se jasno ograničenim crvenilom na iritiranoj koži, ponekad i sitnim promenama koji liče na plikove, a može se dokazati alergijskim testovima na koži. Osim toga, retki uzroci ojeda beba mogu da budu različiti metabolički poremećaji, imunodeficijencije i, nažalost, seksualno zlostavljanje dece.

- Lečenje ojeda podrazumeva pre svega izbegavanje faktora koji su doveli do nastanka promena na koži pelenske regije. Neophodno je što češće menjanje pelena, da bi koža imala što manje kontakta sa urinom i stolicom. Preporučuje se i pranje samo vodom, bez sapuna ili maramica koje sadrže alkohol ili mirise. Kožu bi, potom, trebalo namazati kremom koja sadrži vazelin ili cink oksid, s obzirom na to da stvaraju zaštitnu barijeru kože. S druge strane, zbog toksičnosti se ne preporučuju borna kiselina ili talk, jer se preko oštećene kože povećava njihova apsorpcija - kaže dr Raketić i poručuje da bi, kad god je moguće, bebi trebalo skidati pelene, da bi se promene bolje ventilirale i sušile. Terapijski su preporučljive i kupke u mlakoj vodi, 15 do 20 minuta.
Ukoliko je ojed posledica infekcije, naša sagovornica kaže da pedijatar najčešće propisuje mazanje obolelih mesta antibiotskim mastima ili kombinovanim kremama koje sadrže antibiotike ali i antimikotike, ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji. U težim slučajevima ojeda, preporučuje se blaga kortikostroidna kremu, koja deluje antizapaljenski, maže se u tankom sloju, onoliko dana koliko odredi lekar.

J. Matijević

Izbor pelena

- Brojni su roditelji koji u slučaju pojave ojeda praktikuju da bebama stavljaju samo platnene pelene. Novija istraživanja, međutim, pokazuju da su jednokratne pelene tako dizajnirane da tečnost upijaju mnogo bolje i da zato povoljno deluju na pelensku regiju. Ipak, ako je ojed posledica alergijske reakcije na sastojke pelene, trebalo bi „probati” platnene pelene ili promeniti marku jednokratnih - poručuje doc. dr Nevenka Raketić.

Bilje i zdravlje 

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki