Temenjača nestaje sama

Temenjača (engl. cradle cap) je uobičajeni problem kože glave kod beba, koji se javlja u prvim mesecima života. Medicinski naziv za temenjaču je infantilni seboreični dermatitis i manifestuje se u vidu čvrstih beličasto-žućkastih naslaga na poglavini beba. Koža ispod ljuspica je često crvene boje i nadražena, ali se smatra da bebama temenjača ne stvara tegobe, čak ni u vidu svraba. Treba naglasiti da nije kontagiozna, tj. ne može se preneti na drugu osobu.

 

temenjacaNe zna se tačan uzrok nastanka temenjače, opšte je mišljenje da postoji sadejstvo više faktora, tako da često roditelji imaju osetljivu i suvu kožu. Ipak se pretpostavlja da su osnovni uzrok nastanka temenjače hormoni, koji u toku trudnoće kroz placentu prelaze sa majke na dete, i dovode do preteranog stvaranja masti (sebuma) u folikulima dlake. Koža ovih beba je osetljiva, suva i sklona ljuštenju, a temenjača je često udružena sa ekcemom, koji se javlja na drugim delovima tela. Temenjača može da bude posledica iritacije kože agresivnim sapunima i šamponima, a u ređim slučajevima je uzrokovana gljivičnom infekcijom, jer se usled pojačane produkcije masti gljivice razmnožavaju zajedno sa bakterijama.
Temenjača uglavnom prolazi spontano za nekoliko meseci, ali se može primeniti nekoliko postupaka kojim se ublažavaju simptomi. To se odnosi na tretman blago zagrejanim bebi uljem, koje se ostavlja par sati, a zatim se odstranjuje pranjem blagim bebi šamponom. Posle pranja kosu treba blago masirati peškirom i četkati mekanim četkama suprotno od pravca rasta kose, jer se na taj način se blago skidaju ljuspice od temenjače. Čak i kada beba ima malo kose, redovno pranje kose i četkanje preventivno deluju na nastanak temenjače.
Ukoliko i pored navedenih tretmana nema poboljšanja ili dolazi do širenja ljuspanja i na druge delove tela, treba se obratiti pedijatru. U zavisnosti od uzroka temenjače pedijatar prepisuje lekove koji će delovati na ekcem, u vidu emolijantnih krema ili specijalnog šampona protiv gljivica, koji sadrži anti-gljivični sastojak ketokonazol i selen. Kortikosteroidne masti se vrlo retko koriste, samo u slučaju izrazitog crvenila i zapaljenja.

Blic žena, 03.01.-09.01.2011, br.320, str.49

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki