Grčevi kod beba

Grčevi kod beba ili infantilne kolike su relativno česta pojava, koja se javlja kod 5 do 40% novorođenčadi i odojčadi. Kolike počinju oko treće nedelje života, dostižu svoj maksimum oko šeste nedelje i obično prestaju do trećeg meseca. Ukoliko traju i nakon toga, treba razmotriti druge uzroke, kao što je gastro-ezofagealni refluks ili hernija.

Medicinska definicija infantilnih kolika glasi da su to periodi plača od najmanje 3 sata u toku dana, češće od 3 puta nedeljno i duže od 3 nedelje, kod beba koje dobro napreduju i nemaju zdrastvenih tegoba.

Drugim rečima, infantilne kolike su periodi neutešnog, intenzivnog plača nepoznatog uzroka, koje iznenada nastaju i obično su praćeni nadutošću stomaka, grčenjem nogu prema stomaku dok su pesnice stisnute. Uobičajeno vreme pojave kolika su popodnevni časovi, neposredno nakon hranjenja, traju od nekoliko minuta do nekoliko sati i obično se završavaju ispuštanjem gasa ili stolice. Infantilne kolike se ređe javljaju kod beba koje su na prirodnoj ishrani, odn. na majčinom mleku. Pravi uzrok nastanka kolika je još uvek nepoznat. Najviše pedijatara se slaže sa gastrointestinalnom teorijom koja ukazuje da je glavni krivac za nastanak simptoma grčeva progutan vazduh u toku hranjenja. U prilog tome govore činjenice da je čujna peristaltika creva, da se javlja u popodnevnim satima i neposredno nakon obroka. 

Pre nekoliko meseci je objavljeno istraživanje izraelskih pedijatara koje je ukazalo da infektivni agens može biti uzrok infantilnih kolika. U radu je pokazano da je kod 82% beba koje imaju infantilne kolike analizom stolice potvrđeno prisustvo bakterije Helicobacter pylori. Kod odraslih ova bakterija uzrokuje zapaljenje želuca (gastritis) i čir dvanaestopalačnog creva, koji se leče primenom tzv. trojne terapije, sa dve vrste antibiotika i inhibitorom protonske pumpe. Navedena terapija se ne može sprovoditi kod odojčadi, pre svega zbog razvijanja rezistencije bakterija na antibiotike, kao i zbog toga što se rana upotreba antibiotika dovodi u vezu sa nastankom brojnih hroničnih bolesti. Autori studije smatraju da je primena preparate probiotika dovoljna za smirivanje tegoba od strane infantilnih kolika.
Postoje brojni načini kako pomoći bebi sa kolikama, a svaki postupak zahteva individulani pristup, jer određene procedure pomažu nekim bebama, dok kod drugih imaju suprotan efekat ili efekat izostaje. Kod beba koje sisaju od pomoći je određivanje vremena koje je potrebno za hranjenje, koje iznosi oko 20 minuta, kao i vremena koje je potrebno da bi se beba oslobodila progutanog vazduha. Neke bebe vole da se umotaju u toplo ćebe ili da se stavi topao peškir ili termofor na stomak, a drugima se više sviđa da budu potpuno oslobođene odeće.
Većina roditelja se slaže da je najefikasniji postupak protiv kolika držanje bebe u naručju. Roditelji ne treba da se brinu da će na taj način razmaziti bebu. Umesto reči koje još ne razumeju, zagrljaj treba da im pruži utehu i da im poruči „Biće sve u redu“. Lagano ljuljuškanje i pevanje pesmica ili uspavanki može biti od pomoći. Blaga masaža stomaka ili postavljanje na stomak dok su budni nekada je delotvorno. Pri tom je dodatni savet da do šetog meseca ne treba bebu postavljati na stomak da spava zbog opasnosti od sindroma iznenadne smrti odojčeta.
Poznato je da bebu smiruje vožnja kolima. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da provozaju bebu svaki put kada plače zbog kolika, mali trikovi su imitiranje ljuljuškanja u stolici ili izazivanje zvukova koji liče na rad motora kola, kao što su zvuk usisivača, fena za kosu ili mašine za veš i sudove.
Kod nas na tržištu postoje različiti preparati koji se koriste u borbi protiv grčeva kod odojčadi. Većinu čine prirodni preparati, koji sadrže ulje kima, pšenične klice, različite vitamine i probiotike ili enzim laktozu. Od pomoći mogu da budu i čajevi od nane ili morača.

kolike

Jedan od najdelotvornijih preparata protiv grčeva kod nas i u svetu je Simetikon, koji se nalazi u prodaji u vidu kapi, i koji smanjuje površinski napon gasnih mehurova. Ovaj preparat je fiziološki inertan, odn. deluje isključivo u lumenu digestivnog trakta, ne resorbuje se, pa zbog toga nema ni neželjenih reakcija.
Na kraju, plač kod beba ne mora uvek da bude posledica grčeva. Neke bebe plaču zbog gladi, a druge zbog preteranog unosa hrane. Bebe koje sisaju mogu da pokažu osetljivost na određenu hranu koju majka uzima, posebno kofein i čokoladu, a neke pokazuju preosetljivost na proteine iz mlečne formule (intolerancija na laktozu). Primećeno je da bebe reaguju plačem i kada su osobe iz okruženja zabrinute, uznemirene ili tužne. Neki autori ukazuju da su današnje bebe preterano stimulisane raznim doživljajima iz spoljne sredine i tako iscrpljene reaguju plačem.

 Bebin izbor, br.25, Jesen 2012, str.31

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki