Pojite bebu češće ako ima zatvor

Zašto bebe u prvih godinu dana života dobijaju zatvor, koji su uzroci?

Dete je u toku prve godine života u fazi ubrzanog rasta i razvoja. Digestivni sistem se razvija uporedo sa ostalim sistemima, dolazi do naseljavanja creva normalnom bakterijskom florom, a jetra, slezina i pankreas usavršavaju svoju funkciju. Iz tog razloga često se menja konzistencija stolice, kao i učestalost pražnjenje creva.  Veoma retko uzroci mogu da budu određene vrste alergija, metabolički poremećaji, ili hipotireoidizam.

opstipacija

U prvih 12 meseci bebinog života koliko dana se smatra normalnim da dete nema stolicu i posle koliko dana možemo da kažemo da je dete dobilo zatvor?  

Ne postoje jasno utvrđena pravila o tome koja je učestalost izbacivanja stolice normalna, zato što je svako dete individua za sebe.

Kod nekih beba se javlja ubrzana peristaltika creva posle svakog obroka, a kod drugih prolazi nekoliko dana da se isprazne creva. Najvažniji faktori od kojih zavisi defekacija su količina i sastav hrane i tečnosti, aktivnost bebe i brzina varenja hrane. Može se ređi da dete ima zatvor ukoliko je pražnjenje creva duže od tri dana, kada je praćeno nelagodnošću deteta i kada je stolica jako tvrda, bez obrzira koliko se često prazni.

Kako se leči zatvor kod beba uzrasta do šest meseci, a kako kod beba starijih od godinu dana? I kad treba potražiti savet lekara?

Kod svih uzrasta lekari preporučuju povećan unos tečnosti, kod mlađe dece vode i čajeva, kod starije dece mogu da se daju i prirodni sokovi ili supa, kao i sveže voće i povrće.

Saveti pedijatra su da prvo roditelji sami pomognu detetu tako što će u mlađem uzrastu bebi masirati stomak ili izvoditi vežbe tako što beba leži na leđima a pomeraju se noge kao da vozi bicikl. Starije bebe treba podsticati da što više budu aktivne, u vidu puzanja i kasnije hodanja. Postoji brojni preparati na tržištu koji omekšavaju stolicu ili glicerinske supozitorije koje pomažu izbacivanje stolice, ali ih treba primenjivati samo u konsultaciji sa pedijatrom. Savet pedijatra posebno treba tražiti kada beba odbija hranu, gubi u telesnoj težini ili se pojavi krv u stolici. 

Da li bebe koje ne doje, već se hrane na flašicu češće imaju problema sa zatvorom od beba koje doje i zašto je to tako?

Zato što uvek treba ponoviti da je majčino mleko idealna hrana za bebu, potpuno prilagođena digestivnom sistemu bebe. Majčino mleko sadrži balans svih hraniljivih materija i vode, pa se lako vari i omogućava normalnu stolicu. Mlečne formule su maksimalno adaptirane da liče na majčino mleko, ali su koncentrovanije, zbog čega se preporučuje da se koristi kod dece na veštačkoj ishrani obavezno koristi i voda, bez ograničenja u količini.  

Da li bebe češće imaju zatvor kad pređu na čvrstu hranu i zašto?

Uobičajeno je da se to dešava u početku uvođenja čvrste hrane, zato što se tada primenjuju pirinčane kašice, koje imaju malo prirodnih vlakana. Uvođenjem druge čvrste hrane, u vidu prokuvanog voća i povrća, stolica se normalizuje.

 opstipacija nosa

Koju hranu deca starija od godinu dana treba da izbegavaju ako često imaju problem sa zatvorom?

Treba da izbegavaju hranu koja ima malo vlakana, kao što su pirinač, banana i šargarepa. Svakakao treba izbegavati sve vrste brze hrane, kao što su hamburgeri, grickalice ili gazirana pića. U slučajevima zatvora kod malo starije dece se preporučuju suve šljive, kajsije i kruške.

Koliko je važan unos vode prilikom lečenja problema sa zatvorom?

Voda je veoma važna za sve funkcije u organizmu, pa zato kada je nema dovoljno, kažemo da organizma „dehidrira“. To se obično dešava kod dece koje nedovoljno uzimaju vodu u letnjim mesecima ili kada imaju povišenu temperaturu. Tada organizam deteta crpi vodu iz svega što je dete pojelo ili popilo, pa i iz stolice, koja onda postaje tvrda i teško se izbacuje.

Blic žena, 29.10.-04.11.2016., br.624, str.41

 

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki