Zdrava i vesela beba

Dermatolozi, pedijatri i psiholozi daju konkretne savete o pravilnom povijanju, zaštiti osetljive kože i emotivnom povezivanju mame i bebe.
Dolaskom na svet bebe ne nastupa samo najuzbudljivije doba u životu nego i vreme velike odgovornosti.

U tom cilju, Pampers je organizovao poseban događaj u okviru kojeg su mame imale priliku da čuju savete od stručnjaka, dermatologa, pedijatara i psihologa. Lena Kovačević, naša najpoznatija džez pevačica i mama, bila je domaćin na ovom događaju i podelila je sa ostalim mamama svoje majčinsko iskustvo.

Sprečite pelenski dermatitis

zdrava-bebaPelenski dermatitis ili osip od pelena je jedan od najčešćih problema kože beba.
Kod beba s dermatitisom pelenske regije javlja se crvenilo kože, što je čini razdražljivom a roditelje isfrustriranim. Osim leka koji može da pomogne da se ovaj zdravstveni problem prevaziđe, mnogo je bitnija prevencija pelenskog dermatitisa. Važno je da se edukuju roditelji kako do ovog problema ne bi došlo, kad god možemo da bebina koža bude slobodna u predelu pelena, da vodimo računa o barijernoj funkciji kože i kvalitetu pelena. Bebin urin nije suviše agresivan za njenu kožu, ali ako ostaje duže, amonijak urina podiže pH vrednost, što uslovljava aktiviranje bakterija koje svojim enzimima oštećuju bebinu kožu. Zato je važno da bebina koža bude u što manjem kontaktu sa urinom i stolicom. Redovnim menjanjem pelena, negovanjem pelenske regije, što znači da se beba opere vodom i blagim sredstvom za pranje, možemo da sprečimo pelenski dermatitis i da beba bude zdrava i vesela. - kaže Gorana Isailović, dermatolog.

Savet pedijatra

Mame su imale priliku da od dr Nevenke Raketić, pedijatra, čuju korisne savete u vezi s pravilnim povijanjem beba.
Često pitanje pedijatrima je da li bi trebalo da se koriste jednokratne pelene ili dobre, stare, pamučne. Pelene za jednokratnu upotrebu su dizajnirane tako da imaju apsorbujući sloj, upijaju vlagu i time sprčavaju kontakt sa osetljivom bebinom kožom. Postoje i nedoumice da li je bebi potreban široki povoj. Kod nas preovladava mišljenje da deca preko pelena za jednokratnu upotrebu ipak treba da nose široki povoj sve do šestog meseca, posle drugog ultrazvučnog pregleda kukova. S druge strane, pamučnim pelenama se tokom pranja dodaju deterdženti i omekšivači koji mogu izazvati alergijsku reakciju kod pelena za jednokratnu upotrebu. Nedavno istraživanje je potvrdilo se da čak 93,3 odsto majki odlučuje za pelene koje obezbeđuju maksimalnu zaštitu, negu i slobodu pokreta za svoju bebu. - kaže dr Nevenka Raketić.

Psihološke zamke

Kako da omoguće zdravo i normalno detinjstvo svojim bebama, mame je posavetovala dr Svetlana Zdravković, psiholog.
Roditelji se, naročito kada dobiju prvo dete, često osećaju prilično nesigurno u vezi sa mnogim stvarima koje se odnose na potrebe njihove bebe. To lako može biti potpomognuto mnoštvom obaveza, iscrpljenošću i postati razlog anksioznosti roditelja. Dobro je poznata činjenica da osoba koja se oseća anksiozno prenosi svoj doživljaj na bebu. Zbog toga je veoma važno da roditelji imaju sa svojim bebama nežan i radostan odnos, što je najbolja predispozicija da beba ima zdravo detinjstvo i razvoj. - kaže dr Svetlana Zdravković, psiholog.

Žaklina Milenković

Stil magazin, Broj 308, Januar 2013, str.15-16

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki