Sa bebom u šetnju od prvog dana

Zabluda je da beba može napolje tek 40-og dana od rođenja. Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog ordinacije „Dr Raketić“ kaže da novorođenče može odmah u park. Idealno vreme za šetnju je rano jutro do 10. sati i posle podne od 18. do 20. časova.

 

beba u šetnji

- Bebe bi isključivo trebalo šetati po parkovima i drugim uređenim zonama, dakla, dalje od saobraćajne i druge buke – kaže dr Raketić  – Tokom šetnje beba nikako ne bi smela da bude direktno na suncu, već uvek u poluhladu. Što se tiče izbora garderobe, dete bi trebalo obući u skladu sa vremenskim prilikama, kao što se oblače i roditelji. Jedino što je obavezno je šeširić kao zaštita, a ako je mnogo toplo, čarapice nisu potrebne. Veoma je važno i da bebina koža koja nije pokrivena garderobom, bude zaštićena kremoma sa faktorom 50 plus, koja u sebi sadrži hemijske i mehaničke filtere. Dakle, reč je o izboru kvalitetne medicinske zaštitne kreme.

Uz adekvatnu garderobu i zaštitu, dr Raketić savetuje da se bebi daje i voda, jer je to značajno za hidrataciju. Izlazak na vazduh i boravak na suncu za novorođenče imaju veliki značaj jer blagi sunčevi zraci doprinose sintezi vitamina D, koji je ključan za kosti, zube i jačanje imuniteta, a koji se ne nalazi u majčinom mleku.

- Naravno da se bebama od rođenja uvodi suplementacija vitaminom D, ali su i njegovi prirodni izvori podjednako značajni – upućuje dr Nevenka Raketić.

Večernje novosti, 10.jun.2017, godina LXIV, str. 18. 

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki