Prolećne respiratorne infekcije kod dece

Važno je napomenuti da je ovo doba godine kada vladaju mahom respiratorne infekcije slične gripu, a nešto ređe i bakterijske. Temperaturne razlike, aerozagađenje kao i različita vlažnost vazduha pogoduju razmnožavanju virusa bez obzira na izolaciju. Iako deca nisu u kolektivu odrasle osobe mogu biti prenosioci, a da ne oboljevaju.

 

Nije svako febrilno dete zaraženo korona virusom. Zbog sličnosti tegoba neophodno je dovesti dete na pregled, gde će se na osnovu podataka dobijenih od roditelja, kliničkog pregleda i osnovnih analiza (KKS i CRP) postaviti tačna dijagnoza.

I virusi i bakterije dolaze u organizam preko kože i sluznica. Mogu se preneti kapljičnim putem, preko predmeta (pribor za jelo i piće, kvake, igračke ... ). Nekada su im simptomi vrlo slični: povičena temperatura, curenje nosa, kašalj, bol u grlu, osip, smanjen apetit.

Kod dece su najčešće virusne respiratorne infekcije, među kojima dominira prehlada. U toku godine svako dete mlađe od 3 godine je ima bar 4-6 puta. Izazivaju je rino virusi (ima ih oko 100 sojeva). Prenosi se kapljičnim putem preko kijanja i kašljanja. Zahvata nos i grlo i traje od 2 dana do čak 2 nedelje. Tok je blag u vidu kijanja, grebanja u grlu, suvog kašlja, bez povišene temperature. Obično tegobe prolaze spontano uz simptomatsku terapiju.

prolecne infekcije

Od ostalih virusnih infekcija mogu se javiti: laringitis koga najčešće izaziva virus parainfluence ( kašalj kao lavež psa, sa ili bez povišene temperature), bronhiolitis i bronhitis kod veće dece, koga izaziva RSV-respiratorni sincicijalni virus (uporni suvi kašalj, temperatura, gubitak apetita, loše opšte stanje). Velika grupa enterovirusa daje promene na disajnim putevima i na koži. Tako i Coxsackie tip A virus daje bolest usana, stopala i šaka, sa promenama u ždrelu u vidu kružnih erozija i osipom na šakama i stopalima, blagom temperaturom i uvećanjem limfnih žlezda na vratu. Slične tegobe daje i i Herpangina ali bez promena na koži. Adeno virusi daju temperaturu, kašalj, bol u grlu i neretko konjuktivitis, zapušenost nosa. Druga grupa virusa, tačnije herpes virus tip 6 daje virusni egzantem koji posle visoke trodnevne temperature daje osip po čitavom licu i telu. Prolazi spontano.

Pojedine virusne infekcije se mogu zakomplikovati bakterijskim, naročito ako su zahvaćeni donji disajni putevi . Takođe je vreme cvetanja trava i drveća pa i alergije mogu biti podloga i za virusne i za bakterijske infekcije.

Od bakterijskih infekcija prednjači streptokokna infekcija grla. Temperatura je jako povišena, bol u grlu, bez curenja nosa i kašlja i uvećanje limfnih žlezda na vratu. Loše opšte stanje i gubitak apetita su veoma izraženi. Lečenje je isključivo antibiotikom. Upale uha su prisutne, uglavnom izazvane pneumokokom, morakselom kataralis a ređe i virusima.

Ovo je samo kratak podsetnik da bez obzira na pandemiju korona virusa druge infekcije karakteristične za ovo doba godine nisu nestale.

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki