Kako pomoći svom detetu kad nosić prokrvari

Nos kod malog deteta kao i kod odrasle osobe, sastoji se od koštanog i hrskavičavog dela. Unutar nosića, osim dlačica, nalazi se i splet krvnih sudova koji izgledaju kao klupko vune za pletenje. Ovaj splet krvnih sudova se nalazi jako blizu same površine nosa, što ih čini sklonim za povređivanje. Kao i kod povređivanja bilo kog dela tela, i nosić može biti ozleđen bilo spoljašnjim, bilo unutrašnjim faktorima.

Postoji više uzroka koji dovode do krvarenja iz nosa kod mališana. Daleko najveći procenat otpada na razne udarce u nos ili nosem. Na drugom mestu je zatim "čačkanje" nosića kao i guranje raznih različitih predmeta i stvari u nos od strane mališana. Veliki spektar drugih spoljašnjih faktora mogu dovesti do krvarenja iz nosa: suv vazduh, duvanski dim, visoka spoljašnja temperatura, velika nadmorska visina (pre svega se misli na naglu promenu nadmorske visine), kijanje, izduvavanje nosa, alergije, infekcija gornjih respiratornih puteva.

Krvarenje iz nosa kod deteta ili stručno epistaxis u daleko najvećem broju slučajeva predstavlja bezazleno stanje. No, bez obzira na to, roditelji deteta obično odmah počinju da paniče, što je donekle i razumljivo.

Ali u ovakvoj situaciji prvi i možda najvažniji korak za roditelje je da ostanu pribrani i da ne paniče. Roditelji lako mogu da se obuče da preduzmu korake kako bi ublažili ili eventualno zaustavili krvarenje u kućnim uslovima.

 Koraci u zaustavljanju krvarenja iz nosa :

 1. Operite vaše dete od krvi i oslobodite nosni hodnik od eventualnih krvnih ugrušaka. Čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom) obrišitei krv sa lica vašeg deteta i utvrdite iz koje nozdrve dete krvari. Naterajte zatim dete da na kratko “ izduva” nos i tako očisti mesto krvarenja od sekreta.

 2. Postavite dete u sedeći položaj sa glavom lagano nagnutom prema napred. Najćešća greška je postavljanje deteta u vodoravan položaj sa zabačenom glavom unazad jer se tada veliku količinu krvi dete proguta, pa roditelj nemože da proceni obim krvarenja. Otkopčajte okovratnik vašeg deteta, oslobodite mu vrat, uklonite sve što mu otežava disanje i omogućite mirno disanje deteta na usta.

3. U položaju sa glavom lako nagnutom napred treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom, direktno na nozdrvu, koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

4. Stavite na predeo nosa i potiljaka peškirić namočen u hladnu vodu, ili peškir sa umotanim kockama leda(može poslužiti i kesa zamrznutog povrća). Zadatak roditelja je da se ohladi nos i potiljak, a time suze krvni sudovi i zaustavi krvarenje.

5. Treba sačekati najmanje sedam do deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, a krvarenje nije stalo, ceo postupak se ponavlja.

6. Ako ni posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta

7. Ako roditelji nemogu da zaustavite krvarenje, vode dete pedijatru i ORLspecijalisti. Poželjno je da predhodno urade sa kompletnu krvnu sliku, biohemiske amalize kao i koagulacioni status.

krvarenje iz nosa

Posle epizode krvarenja na nos kod dece treba forsirati u ishrani namirnicama bogatim vitaminom K i vitaminom C kao i cinkom (preporučuje hleb od celog zrna, integralni pirinač).

Dete treba da unosi dovoljno vode kako bi bilo dobro hidrirano. Parne kupke deluju blagotvorno na osteljive nosne hodnike pa takvo dete treba naparavati makar na čistoj vodenoj pari ili čajevima ukoliko nemamo inhalator u kući. U periodu grejne sezone, obavezno vlažite vazduh u prostoriji u kojoj boravi vaše dete, i naravno izbegavajte pušenje u stanu.

 Ako je vaše dete sklono alergijama, uradite probe i analize van perioda alergija, da bi se videlo na šta je dete alegično, i 3-4 nedelje pre pojave alergena (alergije) otići kod specijaliste ORL i alergologa, kako bi se uvela odgovarajuća terapija koja će sprečiti nastanak alergije.

I najzad ukoliko dete vozi trotinet, bicikl, rolere ili se bavi borilačkim sportom, obavezno treba da nosi kacigu kako bi nos zaštitio od povrede. 

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki