Kalendar vakcinacija

Osim obaveznih cepiva, deca mogu da prime još šest vakcina koje štite od teških zaraznih bolesti, savetuje pedijatar i imunolog dr Nevenka Raketić.
Jačanje imuniteta i stvaranje otpornosti na teške zarazne bolesti predstavlja suštinu vakcinisanja, oblasti medicine na koju su svi zdravstveni radnici veoma ponosni. Zahvaljujući vakcinisanju, mnoge zarazne bolesti su iskorenjene ili je, makar, smanjen broj onih koje ove zaraze pogađaju.

vakcinacija

Velike boginje su najbolji primer za to, pošto je poslednji slučaj njihove pojave zabeležen još pre 35 godina, dok su male boginje i rubeole gotovo iščezle.
– Ne mogu ni da se setim kada sam poslednji put videla pacijenta s rubeolama i malim boginjama, koje su skoro potpuno iščezle – kaže dr Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog.
Našim kalendarom obavezne imunizacije predviđeno je vakcinisanje dece protiv tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja, zaušaka, rubeola i dečje paralize. Međutim, u većini zapadnoevropskih zemalja lista obaveznih vakcina znatno je duža nego kod nas i podrazumeva zaštitu od 14 uzročnika bolesti.
– Većina tih vakcina registrovana je i u našoj zemlji, ali se ne nalaze na listi obaveznih cepiva, pa roditelji moraju sami da ih plate, ukoliko žele da zaštite svoju decu. Odluku ne treba da donose bez konsultacije sa izabranim pedijatrom, koji zna kakvo je zdravstveno stanje deteta – objašnjava dr Raketić.
Osim obaveznih vakcina, kod nas postoje i vakcine protiv sledećih bolesti.

Rota virus

Rota virus čest je uzročnik dijareje i najčešće pogađa decu između šest meseci i pet godina. Uz dijareju čisto idu i visoka temperatura i povraćanje. Zaraza se lako širi. Virus u dečji organizam ulazi oralno-fekalnim putem ili preko sekreta iz nosa i pljuvačke. Vakcinu protiv rota virusa preporučljivo je davati deci između šeste nedelje i šestog meseca života.

Pneumokoke

Pneumokoka je bakterija koja kod dece izaziva upalu uha ili sinusa, a u težim slučajevima i meningitis, zapaljenje spoljašnjih ovojnica mozga, kao i sepsu i upalu pluća. Vakcinisanje se preporučuje deci koja imaju česte respiratorne infekcije, upale uha i bronhitis. Broj doza vakcina zavisi od uzrasta, a godinu dana posle vakcinisanja daje se i revakcina.

Hepatitis A

Hepatitis A je oboljenje jetre koje se prenosi prljavim rukama. Optimalni uzrast za prvu dozu vakcine jeste period između navršene prve godine života i 23. meseca, dok se druga doza daje najranije šest meseci, a najkasnije 12 posle prve doze.
Vakcina se može dati i kasnije, ali svakako pre nego što dete krene u jaslice, vrtić ili školu.

Virus varičele

Virus varičele izaziva ovčije boginje. Vakcina se daje kao prevencija od ove zarazne bolesti, u dve doze, a najbolji period za to je posle navršene druge godine života. Stepen zaštite od vakcine veoma je visok i dostiže 96 odsto. Može da se daje i kada se ovčije boginje dobiju jer tada umanjuje simptome bolesti, a obično u slučaju kada su simptomi veoma jaki.

Meningokoke

Meningokoka je bakterija koja je najčešći uzročnik meningitisa kod dece starije od dve godine. Protiv nekih bakterijskih meningitisa postoji vakcina kao što je ona protiv hemofilus influence tip B za decu između dva meseca i pet godina starosti. Za starije od 18 meseci postoji vakcina protiv meningokoka grupe A i C. Ova vakcina preporučuje se i osobama s asplenijom, nedostatkom slezine i HIV pozitivnim osobama.

Virus influence

Reč je o virusu, izazivaču sezonskog gripa, protiv koga se preporučuje vakcinisanje jednom godišnje. Vakcinu protiv sezonskog gripa mogu da prime deca starija od šest meseci.

kalendar-vakcinacije-tabela

BCG
vakcina protiv tuberkuloze
HB
vakcina protiv hepatitisa B
DTP
vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
OPV
vakcina protiv dečije paralize
Hib
vakcina protiv hemofiliusa influence tip B
MMR
vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeola
DT
vakcina protiv difterije i tetanusa, koja se daje do 7 godina
dT
vakcina protiv difterije i tetanusa, koja se daje u uzrastu od 7. do 14. godine

Blic žena, br.21-27. April 2012, str.44-45.

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki