Sve o vakcini protiv varičele

Svake jeseni i zime priča o varičelama, ovčijim boginjama, postaje aktuelna. Roditelji dece koja ih nisu preležala strepe od njih, kako zbog mogućih komplikacija, tako i zbog činjenice da treba da odsustvuju sa posla tri nedelje, tj. dok se osip kod dece ne povuče. Zato se i kod nas u poslednjih godinu dana roditelji sve više interesuju za vakcinu protiv varičele.

Nju je svom trogodišnjem sinu Aleksandru dala Beograđanka Bojana Podgorac Milenković.

"Kada postoji savremena preventiva koja se koristi u svetu godinama, i u mnogim zemljama je u redovnom kartonu vakcinacije, znala sam da želim da vakcinišem sina. Osim toga, nisam želela da ga izlažem mogućim komplikacijama koje nastaju usled pada imuniteta i nepotrebnom izostanku iz kolektiva. Moj suprug je kao odrastao muškarac dobio varičele i simptomatika je bila strašna, pa sam i od toga htela da ga zaštitim.",  kaže Bojana, farmaceut i medicinski biohemičar.

Prema važećem Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije u Republici Srbiji vakcina protiv varičele nalazi se na spisku preporučenih vakcina i to za svu zdravu decu uzrasta najmanje 12 meseci i odrasle, a naročito za buduće trudnice.

"U Evropi vakcinu protiv varičele u svojim kalendarima redovne imunizacije u ovom trenutku ima 10 evropskih zemalja: Austrija, Nemačka, Finska, Italija, Španija, Grčka, Kipar, Letonija, Lihtenštajn i Luksemburg. Vakcinacija rizičnih grupa protiv varičele se sprovodi u Velikoj Britaniji, Belgiji, Češkoj i Poljskoj.", otkriva dr sci med Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije.

Vakcina protiv ovčijih boginja štiti od bolesti izazvane virusom varičela zoster. Reč je o bolesti iz grupe osipnih groznica koje najčešće pogađaju rani period života, obično između 2. i 8. godine, a praćena je simptomima kao što su svrab, osip u obliku plikova, povišena temperatura, umor, glavobolja i gubitak apetita. Iako varičela najčešće prolazi bez ikakvih posledica, kod dva do šest odsto obolelih mogu da se jave vrlo ozbiljne komplikacije, poput bakterijske superinfekcije kože, zapaljenja pluća ili mozga.

varicelevakc

"Vakcina se može dati svakom zdravom detetu starijem od 12. meseci, adolescentima i odraslima koji nisu preležali bolest. Takođe, ukoliko je osoba veća bila u kontaktu sa obolelima, postoji period od tri do pet dana od kontakta kada i dalje ima smisla vakcinisati i sprečiti osip.",objašnjava doktorka Raketić.

Vakcina se daje u dve doze u razmaku od najmanje šest nedelja, a cena pojedinačne doze u apotekama u Srbiji košta oko 4.500 dinara. Dodatna korist od vakcine jeste i to što drastično smanjuje rizik od pojave herpes zostera kasnije u životu.

"Nakon preležane bolesti virus ostaje da miruje u nervnom ćelijama i prilikom pada imuniteta on može da se reaktivira i izazove kožno oboljenje koje je praćeno izrazitim bolom i nije jednostavno za lečenje. Vakcinacijom se smanjuje verovatnoća pojave herpes zostera za 80 odsto.",ukazuje doktorka.

Ženama koje nisu preležale varičelu, a planiraju trudnoću, ova vakcina se posebno preporučuje jer ovčije boginja mogu da budu opasne i za trudnicu i za plod.

Kako u našem narodu vlada mišljenje da je zdravo mišljenje preležati ovčije boginje, pitali smo Dr Nevenku Raketić je li to mit ili istina.

Varičela može da se preleži kao i sve druge bolesti. Deca je dobro podnose, ali može da oslabi imunitet i do nekoliko meseci, pa se u tom periodu javljaju različite infekcije. Odrasli imaju češće komplikacije i trebali bi da se vakcinišu protiv varičele, kao i starija školska deca.

 

Blic žena, 2-8. novembar 2019/broj 781, str.18-19

 

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki