Dojenje
Fontanela
Negakoze
Nicanje Zuba
Prevencija Bebe

Da li vaša beba dovoljno spava

Sa dolaskom bebe iz porodilišta, za roditelje počinju dani najveće radosti , ali po malo i briga u želji da joj obezbede sve uslove za pravilan rast i razvoj. Brojna su pitanja i dileme, a jedno od najčešćih je vezano za njihovo spavanje.

Continue reading

Poseta patronažne sestre

Postoje periodi u našem životu koji nas, bez obzira na to koliko smo spremni, ipak iznenade, pa se ne snađemo najbolje. Jedan od njih je i dolazak novog člana porodice.

Continue reading

Sa bebom u šetnju od prvog dana

Zabluda je da beba može napolje tek 40-og dana od rođenja. Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog ordinacije „Dr Raketić“ kaže da novorođenče može odmah u park. Idealno vreme za šetnju je rano jutro do 10. sati i posle podne od 18. do 20. časova.

Continue reading

Nega bebine kože

U prvim mesecima života novorođenčeta je veoma važna nega kože, pre svega zato što velikim delom određuje kvalitet kože u odraslom dobu.

Continue reading

Radosti dojenja

Neizmerna je radost za majku da doji svoje dete. Majčino mleko je najbolja i najpotpunija hrana koju dete može da dobije, a prednosti dojenja su mnogostruke za oboje.

Continue reading

Uvođenje čvrste hrane u prvoj godini

Roditelji često imaju dilemu kada i kako treba uvoditi čvrstu hranu u dečji jelovnik. Informacije koje dobijaju iz medija se razlikuju, a ni pedijatri nemaju uvek isti stav o ovoj temi.

Continue reading

Kako bezbolno prestati sa dojenjem?

Nema sumnje da je promocija dojenja dala rezultate jer sve više majki zna da je dojenje „zakon“ za bebino zdravlje. Ipak, brojne su nedoumice u vezi sa prekidom dojenja. Neke majke pri samoj pomisli na nedojenje obuzima tuga, dok druge ne mogu da dočekaju trenutak da prestanu. Bez obzira na to kad odluči da prestane sa dojenjem,...

Continue reading

Majke u Srbiji pet puta češće doje sinove nego kćeri

Majke u Srbiji neuporedivo češće doje mušku nego žensku decu, pokazuju rezultati istraživanja koje su od marta do maja 2014. godine u našoj zemlji sproveli Unicef i Republički zavod za statistiku. Čak 22 odsto dečaka i samo 3.9 odsto devojčica isključivo je dojeno do šestog meseca života.  To znači da su svaki peti...

Continue reading

Uvođenje čvrste hrane

U uzrastu između četvrtog i šestog meseca počinje uvođenje čvrste hrane, pre svega zbog toga što majčino mleko do tada zadovoljava nutritivne potrebe deteta, a pored toga digestivni sistem bebe je u fazi razvoja, pa je varenje čvrste hrane do tada otežano. Postoje različita mišljenja koju vrstu čvrste hrane treba prvo uvesti...

Continue reading

Dojenje je zdravo i za bebe i za mame

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu zato što sadrži sve što je potrebno bebi u prvim mesecima života i to vodu, zaštitne i hranljive materije. Dojenje se preporučuje do kraja prve godine ali i kasnije, ukoliko dete uzima dovoljno ostale nemlečne hrane.

Continue reading

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki