NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIĆ, DATUM 27. MART 2016. 

Istraživanja zdravstvenih službi Evropske unije pokazala su da šamponi, kupke, losioni, vlažne maramice i drugi proizvodi koji se koriste za negu kože beba sadrže previše potencijalno štetnih hemijskih supstanci i alergena.

Ono što posebno iznenađuje jeste prisustvo sintetičkih parfema u gotovo svim proizvodima, a naročito zabrinjavaju štetni sastojci otkriveni u vlažnim maramicama, čija je primena zbog praktičnosti sve više raširena.

Bebe su već mirisne

Svi pedijatri slažu se da je najbolje za bebu da koriste što manje kozmetičkih proizvoda. Bebe same po sebi imaju neodoljiv miris i ne treba ih mnogo lickati iz čiste navike. Najbolji izbor su svakako proizvodi koji nemaju dodatni parfem.

- Ono što uvek preporučujem roditeljima jeste da, umesto farmaceutske kozmetike, koja je najčešće lepo upakovana i primamljivo miriše, za svoju decu, naročito bebe, biraju medicinsku kozmetiku, koja ima belobazu (bazična krema, mast i voda) i termalne vode, a kupuje se najčešće u apotekama - kaže za „Alo!“ pedijatar Nevenka Raketić i dodaje da se u farmaceutsku kozmetiku dodaju potencijalno opasne supstance kao što su paraben i parfemi.

Štetne supstance u maramicama, šamponima, losionima...

Ovo istraživanje pokazalo je i da se u velikom broju vlažnih maramica nalazi supstanca koja izaziva iritaciju kože i alergije, međutim, ono što daleko više brine jeste što je u vlažnim maramicama, namenjenim bebama, pronađena i supstanca za koju se veruje da štetno utiče na reproduktivne organe.

- Vlažne maramice sadrže alkohol koji dodatno isušuje kožu, a posebno kožu takozvanog pelenskog dela koji je zbog ovih novih pelena za jednokratnu upotrebu gotovo hermetički zatvoren - objašnjava doktorka Raketić i savetuje roditeljima da, umesto što koriste vlažne maramice, kad god su kod kuće dete operu mlakom vodom ili mlakom vodom i sindet sapunom i napominje kako je za bebinu kožu daleko zdravije da se taj pelenski deo obriše papirnom maramicom koja se natopi termalnom ili običnom vodom ukoliko su sa detetom van kuće.

ALO, 17.februar 2016, br.2866, str.21

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Kalendar Vakcinacije

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Uvođenje čvrste hrane

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Putna i kućna apoteka

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Pokazatelji tipičnog psihomotornog razvoja

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić