Jacanje Imuniteta
Higijenska Hipoteza
Alergije I Astma

Ovo je sve što niste znali o PROBIOTICIMA!

Deluju na sam uzrok bolesti, odlična su preventiva i neizostavna pomoćna terapija kod crevnih, ali i drugih oboljenja za koje nam ne pada na pamet da bi mogla da se nađu na pozitivnoj probiotičkoj listi.

Continue reading

Imunitet u trećoj godini

Za treću godinu se može reći da je dete sve manje bolesno, odnosno, da je razvilo imunitet prema velikom broju uzročnika bolesti.

Continue reading

Imunitet u drugoj godini

Uobičajeno je da drugu godinu života deteta obeležava polazak deteta u vrtić i često razboljevanje. Dete je do navršenih godinu dana bilo usmereno samo na kontakte sa ukućanima i time zaštićeno od infekcija.

Continue reading

Imunitet u prvoj godini

Za imuni sistem se može reći da je jedan od najvažnijih i najsavršenijih sistema u organizmu, koji se svakodnevno bori protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, parazita, alergena i malignih ćelija.

Continue reading

Kako poboljšati imunitet kod dece

Roditelji se često obraćaju pedijatru sa pitanjem zašto su njihova deca stalno bolesna, plašeći se tzv. smanjenja imuniteta. Imuni sistem kod dece nije dovoljno razvijen, pa se virusi i bakterije prosto lepe za njih.

Continue reading

Nova saznanja o primeni probiotika kod dece

Kada kupuju probiotike za decu roditelji treba da čitaju deklaracije. Na njima piše koje sojeve probiotici sadrže, a od  soja zavisi i na šta deluju. Većina pomaže u borbi protiv dijareje a noviji sojevi i u lečenju alergija posebno ekcema.

Continue reading

Jačanje imuniteta kod dece predškolskog uzrasta

Imunitet je odbrambeni mehanizam našeg tela odgovoran za odbranu organizma od zaraznih bolesti, a podjednako je važan i u odbrani od malignih oboljenja. Stoga je njegovo očuvanje krucijalno za zdrav život svih, a posebno dece. Dobar imuni sistem obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od bolesti. U suprotnom, organizam postaje podložan...

Continue reading

Sojevi probiotika i njihova primena kod dece

Najčešće prihvaćena definicija probiotika je postavljena od strane Svetske Zdravstvene Organizacije 2001. godine, koja glasi da su probiotici živi mikroorganizmi, koji kada se unesu u ljudski organizam u dovoljnim količinama, održavaju zdravlje domaćina. Probiotici su žive bakterije i kvasci koji spadaju u grupu normalne flore (mikrobiota) digestivnog...

Continue reading

Imunitet I vrućine

1. Poznato je da zimi opada imunitet, pa lekari savetuju vitamine, jaču ishranu i slično. Ipak koliko leto i velike vrućine kakve su nas zadesile ove sezone, mogu da utiču negativno na imunitet? Imunski sistem je veoma osetljiv na dejstvo različitih faktora spoljne sredine. Globalno otopljavanje i dugotrajni talasi vrućina imaju za posledicu smanjenje...

Continue reading

Imunitet kod dece

Imunosistem kod dece nije dovoljno razvijen, pa se virusi i bakterije prosto lepe za njih. Kako ih sprečiti i ojačati imunitet kod najmlađih, savetuje dr Nevenka Raketić, pedijatar imunolog.

Continue reading

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki