NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIĆ, DATUM 12. APRIL 2013. 

Ovčije boginje ili varičele spadaju u veoma zarazne bolesti virusnog porekla, i to one koje svako jednom mora da odboluje. Javljaju se tokom cele godine, ali, pošto deca zimi više nego obično borave zajedno u zatvorenim prostorijama, tada i najčešće izlaze. Tako je i ove zime, pa ukoliko i vi kuburite sa crvenim krasticama, znajte da niste jedini.

 

Dr Nevenka Raketić, pedijatar imunolog u Ordinaciji iz pedijatrije „Dr Raketić“, objašnjava da kod ovčijih boginja, kao i kod svih osipnih groznica, inkubacija traje od dve do tri nedelje.


​​​​​​​OSIP ISPOD KOSE

​​​​​​​

Prema njenim rečima, varičele počinju povišenom temperaturom, koja se obično kreće do 38, grlo se zacrveni, a dete je malaksalo. Posle dan-dva na koži se javlja osip u vidu vodenih promena, odnosno tačkica ispunjenih vodom. – Prvo izlaze na kosmatom delu glave, obično iza ušiju, a kasnije se spuštaju na ostale delove tela i veoma svrbe, te dete teraju na češanje. Kako bi se to izbeglo, dobro je nabaviti rastvor protiv ovčijih boginja. On sadrži talk, koji isušuje ospice, a takođe i anestezin, koji smanjuje svrab, te se tako sprečava češanje i inficiranje nastalih promena na koži. Ja ponekad preporučujem i da se detetu, u periodu dok osip izlazi, a to obično traje od pet do sedam dana, pred spavanje da sedativni antihistaminik kako se noću ne bi češalo – kaže dr Raketić.

 

KUPANJE BEZ SAPUNA

Ospice izlaze od pet do sedam dana. Posle se pretvaraju u kraste, koje, kada se  suše, otpadaju i ostaju beličasti kružići. Oni s prvim suncem nestaju.

Ona ukazuje da je veoma važno da roditelji odvedu dete kod lekara kako bi potvrdio da je reč o varičelama. Tako ćete izbeći antibiotike, koji bi u ovom slučaju, budući da je reč o virusnoj bolesti, bili kontraproduktivni. Ranije su pedijatri roditeljima, kada im dete dobije ovčije boginje, savetovali da ga ne kupaju. Međutim, sada su na snazi neke druge preporuke, pa naša sagovornica navodi da dete treba kupati, ali samo vodom, dok se sapun može koristiti jedino za pranje ruku i genitalija. Kada je o izlaženju napolje reč, doktorka kaže da dete ne treba puštati napolje sve dok traje izlaženje ospica. Dete je infektivno tri nedelje i bolest obično prođe bez ikakvih komplikacija. Međutim, naša sagovornica savetuje da roditelji treba striktno da vode računa o higijeni. Meningitis je potencijalna komplikacije ovčijih boginja, koja se na sreću ne dešava tako često.

 

 

Blic br.430, 21-28. Februar 2013, str. 22.

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Kalendar Vakcinacije

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Uvođenje čvrste hrane

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Putna i kućna apoteka

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Pokazatelji tipičnog psihomotornog razvoja

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić