BABY SEBA MED

Nega kože beba u toku zime

Koža je najveći organ tela koja ima veoma važnu odbrambenu ulogu da sprečava gubitak tečnosti sa površine našeg tela. Na površini kože nalazi se tanak sloj lipida (masnoća) koji formira površinski zaštitni sloj i štiti kožu od isušivanja i održava prirodnu ravnotežu organizma.

Zašto hladnoća smeta koži?

Dolaskom hladnih i vetrovitih dana naša koža je izložena različitim uticajima koji dovode do isušivanja i gubitka njene osnovne zaštitne funkcije. Zimski vazduh je hladan i suv i koža koja je direktno izložena hladnoći (lice, ruke i usne) postaje tanja, smanjuje se lipidni sloj i dolazi do većeg isparavanja tečnosti pa koža postaje suva.

Kožu dodatno isušuju i zimski vetrovi i ona postaje gruba, lako puca, svrbi  i podložna je stvaranju ekcema. Grejanje i suv vazduh u prostorijama kao i česte promene toplo –hladno dovode do daljeg sušenja već oštećene kože. Kada je dete duže izloženo hladnoći, krvni sudovi kože se skupljaju, manje krvi stiže do kože i ona se još lakše suši zbog nedostatka neophodnih hranljivih materija.  Posebno, ukoliko je dete sklono ekcemima  (atopijski dermatitis) i ima alergije u zimskom periodu dolazi do dodatnog pogoršanja stanja kože. Sve ovo su razlozi da je od najranijeg perioda detinjstva potrebna pravilna nega dečije kože kvalitetnim preparatima koji neguju i obnavljaju bebinu kožu.

Po čemu je dečja koža specifična?

U prvih nekoliko meseci života, bebina koža još uvek nije potpuno razvijena i funkcionalna. Koža  je tanja nego kod odraslih, veze između slojeva kože su manje stabilne, i stratum corneum (površinski sloj kože) je manje kompaktan (ćelije su manjih dimenzija, a prostor između ćelija izraženiji). Dodatno, pH površine kože je na rođenju 6,5 i dostiže vrednost od 5,5 tek nekoliko nedelja nakon rođenja. Do stabilizacije pH vrednosti dolazi tek oko prve godine života. Barijerna funkcija je nedovoljno razvijena i koža bebe ne može pružiti odgovarajuću zaštitu.

U prvih nekoliko meseci, bebina koža je jako osetljiva i sklona dehidrataciji. Lako dolazi do prodora štetnih materija ili iritanasa koji mogu dovesti do reakcija netolerancije i doprineti razvoju infekcija. Prisutan je rizik za nastanak oštećenja kože, posebnona koži koja je izložena hladnoći i vetru.

Kako negovati kožu tokom zimskog perioda?

Deca treba da su adekvatno obučena, da ne izlaze na hladan vazduh odmah posle pranja ruku ili umivanja dok se dobro ne osuše.

Za kožu lica koja je prva izložena hladnom vazduhu i sušenju preporuka je da se koristi dečija zaštitna krema za lice. Sebamed ima kvalitetnu kremu koja sadrži hidrirajući kompleks sa skvalenom, hijaluronskom kiselinom i alantoinom. Ove supstance sprečavaju isušivanje kože i jačaju njenu zaštitnu funkciju. U kremi se nalazi i pantenol koji umiruje iritaciju kože. Ova krema ne sadrži parabene niti druge štetne materije a lako se nanosi i koža je brzo upija. Potrebno je kremu nanositi pre svakog izlaska na hladan vazduh a ako je koža suva i po povratku u kuću i posle kupanja bebe. Sve ovo se odnosi i na decu, ne samo na bebe. Usne su izuzetno osetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće.

Za tuširanje i kupanje treba koristiti mlaku vodu, izbegavati dugotrajne i tople kupke, koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takodje, treba izbegavati jake sapune koji dodatno isušuju kožu I koristiti blage sindete.

Koža je organ čula dodira i pored svoje zaštitne uloge ima veliku ulogu na opšte stanje deteta. Važno je da je negovana, glatka meka i da se redovnom negom spreče oštećenja. Koža je ogledalo opšteg stanja organizma, stanja centralnog nervnog sistema i važno je da je zaštitimo od isušivanja i iritacije. Beba se od prvog minuta rodjenja stavlja na kožu svoje majke da oseti nežan dodir, miris i ljubav.