Savetovalište za opstipaciju kod dece

Naslovna Savetovalište za opstipaciju kod dece

KAKO SE DEFINIŠE OPSTIPACIJA KOD DECE?

Opstipacija kod dece predstavlja jedan od deset najčešćih problema zbog koga se roditelji obraćaju pedijatru, čini oko 3-5 odsto poseta pedijatru i 25 odsto poseta pedijatru gastroenterologu. Najčešće se javlja između druge i četvrte godine života.

KOJA DECA DOBIJAJU OPSTIPACIJU?

Na početku treba razdvojiti da li su uzroci opstipacije organski, što znači da je uzrokovana bolestima i anatomskim malformacijama ili su uzroci funkcionalne prirode i odnose se na ponašanje deteta, reakciju na stres i navike u ishani. Organski uzroci opstipacije su retki kod dece i uobičajeno je da se uočavaju već u prvim mesecima života.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE OPSTIPACIJE KOD DECE

Veoma je važno da se pri prvom pregledu kod pedijatra daju detaljni podaci, vezani za broj i izgled stolica, kao i ponašanje deteta. Od koristi može da bude Bristolski grafikon stolice, da bi se odredio izgled stolice. Kod teške opstipacije tip 1 stolica je u vidu odvojenih grumenčića, a kod umerene opstipacije tip 2 stolica je izgleda grudvičaste kobasice.

KAKO SE LEČI OPSTIPACIJA KOD DECE?

Hronična opstipacija kod dece može da dovede do velikog zadržavanja stolice, širenja rektuma i gubitka senzorne i motoričke funkcije. Zato je važno da pedijatar što pre napravi plan lečenja, ukoliko je potrebno da u tim za lečenje pozove pedijatra gastroenterologa, dečjeg hirurga ili psihologa. Uobičajeno je da kod polovine mališana mlađih od pet godina u prvoj godini lečenja prestaju tegobe vezane za opstipaciju

PRIRODNI LAKSATIV U OBLIKU SIRUPA

Lečenje opstipacije kod dece može da bude dugotrajan proces gde roditelji deteta treba da pokažu razumevanje i strpljenje a podršku treba da pružaju pedijatri i psiholozi. Za lečenje opstipacije na prvom mestu su laksativi koji omekšavaju stolicu i pomažu njeno izbacivanje. Od presudne važnosti je da laksativ bude sa što manje nepotrebnih supstanci i da se lako primenjuje, drugim rečima da bude prirodan, bezbedan i efikasan.