Savetovalište za vakcinaciju

Naslovna Savetovalište za vakcinaciju

HPV vakcinacija

HPV vakcina sprečava infekciju humanim papiloma virusom (HPV). HPV čini veliku grupu virusa, od kojih su neki sojevi onkogeni i izazivaju karcinom grlića materice i druge maligne bolesti. Pretpostavlja se da najmanje 80% seksualno aktivnih osoba oba pola tokom života ima HPV infekciju.

Vakcinacija protiv gripa

Svake godine krajem decembra počinje sezona gripa, prvo u vidu pojedinačnih slučajeva, dok se epidemija gripa razvija u januaru i dostiže svoj vrhunac u februaru. S obzirom da je nakon vakcinacije protiv gripa potrebno dve do tri nedelje da se postigne imunitet, najbolje je uraditi vakcinaciju u novembru.

Varičele – ovčije boginje

Na osnovu moje dugogodišnje pedijatrijske prakse sam uočila da su roditelji vrlo zaintersovani da saznaju što više o boginjama, da li su sve promene na koži po tipu boginja, kako se prenose i koliko su deca zarazna, koja je vrsta boginja, da li su preležali deca ili roditelji.

Varičela ovčije boginje – preporuke Glaxo Smith Kline

Sekundarne bakterijske infekcije varičeloznih kožnih lezija (8-59% slučajeva) u vidu pustula, piodermija, celulitisa, flegmona, abscesa i durgih gnojnih komplikacija varičeloznih lezija, bakterijske superinfekcije kože mogu se iskomplikovati streptokoknim ili stafilokoknim toksičnim šok sindromom