Gelovi za intimnu negu žene SEBAMED

Intimna nega

Održavanje pH  ravnoteže intimne regije je neophodno za održavanje zdravlja. pH vrednost ispod 7 je kisela sredina, dok je pH iznad 7 bazna. Normalan vaginalni pH je obično manji od 4,5, tačnije između 3,8 i 4,5. Što je manji pH broj, to će vaginalna sredina biti kiselija.

Visoka vrednost pH može pogodovati razvoju infekcija, odnosno bazna sredina (sredina u kojoj je pH visok) može omogućiti bakterijama i gljivicama da napreduju . Održavanje pH intimne regije u optimalnom rasponu između  3,8 i 4,5 može pomoći u sprečavanju bakterijskih i gljivičnih infekcija i zato je veoma važno da se pH genitalne regije održava u ovom opsegu.
 Jedan od najvažnijih faktora u održavanju normalnog nivoa pH vrednosti su sredstva za održavanje higijene intimne regije. U svakodnevnom životu se ova činjenica često previdi, što zbog navika, što zbog brzog načina života, a i zbog nepoznavanja značaja održavanja normalnog nivoa pH. Mame često zbog brzog tempa i načina života, kao i mnoštva obaveza ne stižu da se bave sobom i negom svog tela. Međutim održavanje higijene intimne regije spada u rutinske radnje. Jedino što je potrebno je osvestiti koliko su sredstva za održavanja higijene intimne regije važna, kao i napraviti adekvatan odabir. Ph sredstava za intimnu regiju moraju da budu prilagođena normalnoj vrednosti Ph, a to je 3,8 do 4,5.

Porođaj sam po sebi predstavlja veliki stres, kako za intimnu regiju, tako i za čitav organizam. Vraćanje u normalu i oporavljanje intimne regije je veoma važno. Intimna regija je naročito pogođena tokom prirodnog porođaja, posebno kod porođaja praćenih epiziotomijom (rezom). U toliko je važnije korišćenje sredstava za intimnu regiju sa pH vrednošću 3,8.

Osim toga i sam stil života koji se menja rođenjem bebice, manjak sna i mnogo veći fokus na novom članu porodice, dovodi do pada imunog sistema mame koji svakako ima uticaj i na promene u intimnoj regiji.

Bakterije Laktobacila žive u vagini i luče mlečnu kiselinu i vodonik peroksid, koji vagini daju kiseli pH nivo. Vaginalni pH se može promeniti tokom života osobe. Obično je veći od 4,5 pre nego što osoba dobije prvu menstruaciju i posle menopauze.Takođe vaginalni  pH je obično manji od 4,5 tokom reproduktivnih godina žene, osim ako ga stanje ili infekcija ne povećaju.

Šta menja pH genitalne regije?

Brojna stanja stanja i infekcija mogu uticati na pH ravnotežu vagine, obično povećanjem pH vrednosti. Neki od uzroka promena pH  uključuju sledeće:

1) Bakterijska vaginoza
U normalnim okolnostima u vagini postoji balans između svih mikroorganizama koji ovde žive. Bakterijska vaginoza je medicinsko stanje koje se javlja kada je previše bakterija prisutno u vagini. Ovo može dovesti do povećanja nivoa pH. Osoba sa bakterijskom vaginozom može osetiti svrab, peckanje ili bol u vagini. Takođe mogu osetiti peckanje prilikom mokrenja i primetiti beli ili sivi iscedak.

2) Menstruacija
 Krv ima viši pH od intimnog okruženja. Kada osoba ima menstruaciju, prisustvo menstrualne krvi može povećati pH vrednost vagine.

3) Druge vaginalne infekcije
Prisustvo drugih infekcija osim bakterijske vaginoze takođe može povećati pH vagine. Primeri uključuju Trichomonas vaginalis i Streptococcus grupe B (GBS).

4) Uzimanje antibiotika
Ljudi koriste antibiotike da ubiju štetne bakterije, ali ovi lekovi mogu ubiti i dobre bakterije. Ovo će uključiti i bakterije u vagini. Ako osoba uzima antibiotike, njen vaginalni pH može biti neuravnotežen i posledično često dolazi do razvoja gljivičnih infekcija.

5) Infekcije urinarnog trakta (UTI)
UTI ne izazivaju viši pH vagine, ali visok pH može povećati rizik od razvoja UTI kod osobe. Smanjeni nivoi estrogena tokom perimenopauze i menopauze mogu dovesti osobu u opasnost od razvoja češćih UTI, jer niži estrogen omogućava porast pH vagine. Lekari mogu propisati tretmane estrogenom kako bi snizili vaginalni pH i sprečili dalje UTI.

6) Menopauza
Jedna studija je otkrila da žene imaju više pH vrednosti tokom menopauze. U studiji, žene u menopauzi imale su prosečan pH vagine viši od 5,3. Smanjeni nivoi estrogena tokom menopauze mogu uticati na vrednosti pH vagine.

7) Druga stanja
Istraživači su takođe povezali viši pH vagine sa nekoliko drugih stanja, uključujući neplodnost, prevremeni porođaj i povećan rizik od polno prenosivih infekcija.

16) Kao poseban korak koji je ujedno i najznačajniji u održavanju normalnog pH genitalne regije izdvajamo Ispiranje odnosno održavanje higijene intimne regije.

Ispiranje se odnosi na pranje ili čišćenje vagine upotrebom raznih rastvora i sredstava. Na internetu i po različitim forumima često možete da pročitate savete za ispiranje intimne regije rastvorima, a neki od njih sadrže sirće ili sodu bikarbonu. Ovim rešenjem mogu se ubiti dobre bakterije, a da loše ostanu i zapravo pogoršaju stanje i učine nas sklonijim infekcijama ili pogoršaju već postojeću infekciju.

Sredstva za održavanje higijene bi trebalo da imaju pH između 3,8 i 4,5, da imaju neku od umirujućih komponenti, kao što je Bisobolol koji potiče iz Kamilice, poželjno je da sadrže Aloju koja povećava hidrataciju, mlečnu kiselinu koja povećava prirodnu zaštitu od nastanka bakterijskih i gljivičnih infekcija. Jedan od ovakvih proizvoda na našem tržištu je Sebamed gel za intimnu negu žena pH 3,8  od 200ml i on sadrži sve pobrojane komponente koje čine benefit za održavanje normalne flore genitalne regije. Osim gela na tržištu Srbije postoji i Sebamed pena za intimnu negu žena ph 3,8 od 150 ml i sadrži iste komponente

Sebamed gel i pena za intimnu negu žena pH 3,8 sadrže:

  • Bisobolol
  • Aloju
  • Mlečnu kiselinu
  • Adekvatan pH 3,8
  • Preporuka je da se koristi u periodu od 15 do 50 godina, za negu tokom mentrualnog ciklusa, sa velikim akcentom na higijenu posle porođaja, koja je ključna za oporavak genitalne regije od promena i stresa koji ova regija pretrpi tokom porođaja.

Osim proizvoda za održavanje higijene u reproduktivnom periodu Sebamed ima i proizvod za održavanje higijene u periodu menopauze, a to je Sebamed za intimnu negu žena sa ph vrednošću 6,8 od 200 ml koji odgovara pH vrednostima u menopauzi, blago i umirujuće dejstvo koji zajedno sa Hamamelisom i Pantenolom sprečava isušivanje intimne regije, što je česta pojava u Menopauzi zbog hormonskih promena.

Svi Sebamed proizvodi su klinički i dermatološki i ginekološki ispitani.