Za decu

Naslovna Za decu

Za decu

Osnovni cilj rada Poliklinike Dr Raketić je prevencija, s toga se sprovode sve vrste sistematskih pregleda u zavisnosti od uzrasta. Do kraja prve godine redovne preglede obavlja pedijatar a od druge godine se sastavlja tim stručnjaka koji čine pored pedijatra i drugi specijalisti i to fizijatrije, ORL, oftalmologije, stomatologije i logopedije. Za kratko vreme na jednom mestu mogu da se organizuju sistematski pregledi pred upis u školu. Za zdravo dete se posle pregleda pedijatra izdaje potvrda za polazak u kolektiv.

 

U cilju prevencije različitih bolesti se preporučuje vakcinacija i to prema domaćim i inostranim kalendarima obavezne i preporučene imunizacije. Vakcinacija se sprovodi isključivo najkvalitetnijim vakcinama svetskih proizvođača.

 

U slučaju akutne bolesti deteta se u okviru pedijatrijskog pregleda rutinski obavlja otoskopski pregled i pulsna oksimetrija, a ukoliko je potrebno spirometrija, timpanometrija, merenje arterijskog pritiska i EKG. U toku pregleda za 5 do 10 minuta su gotovi rezultati brzih dijagnostičkih testova kao što su kompletna krvna slika, CRP, brzi test na streptokok i glikemija. Od druge dijagnostike moguće je uraditi uzimanje uzoraka krvi za biohemijske i druge analize, uzimanje različitih vrsta briseva (grlo, nos, oko, vulva i dr.), uzimanje uzoraka urina za sediment („običan urin“) i urinokulturu, uzimanje uzoraka stolice na viruse (Rota/Adeno/Noro/Astro viruse), parazite, gljivice i bakterije (koprokultura). Moguće je uraditi ultrazvučni pregled kukova, abdomena (stomaka) i male karlice, zglobova, mišića i mekih tkiva. Na taj način se brzo postavlja dijagnoza bolesti i sprovodi adekvatno lečenje prema savremenim terapijskim protokolima.

 

Na Poliklinici se sprovode različite terapijske procedure, u vidu davanja intramuskularne terapije (injekcije), intravenozne terapije (infuzije), inhalacije sa lekom ili fizikalne terapije.

 

Respektabilni konsultanti omogućavaju rešavanje specifičnih bolesti i poremećaja. Uz pregled alergologa je moguće uraditi alergološko testiranje – kožni testovi na inhalacione i nutritivne alergene. ORL specijalista pruža usluge ispiranje uva, postavljanje štrajfne sa lekom, audiometriju i timpanometriju. Dermoskopija je procedura gde se vrši dijagnostika pigmentnih promena na koži (pregled mladeža) i specijalisti dermatovenerologije izvode uklanjanje bradavica radiotalasima. Nutricionista pravi individualni jelovnik za sve vrste problema sa ishranom. Razvojne probleme rešavaju istaknuti psiholozi, defektolozi i logopedi.

 

Od intervencija se kod dece se može uraditi adhezioliza prepucijuma (odlepljivanje kožice prepucijuma), frenulotomija (presecanje frenuluma jezika), obrada i lapisiranje pupka. U slučaju povreda radi se obrada i previjanje rane, kao i uklanjanje krpelja.

Radno vreme

Ponedeljak – Petak 08h – 20h
Subota – Nedelja 09h – 15h

Kontakt podaci

  • Rajka Mitića (Banjički Venac) br. 28, Beograd
  • 011 367 48 14
  • 069 367 48 14
  • 064 117 27 41
  • 069 223 37 00