Vakcine protiv korone

O značaju vakcinacije, sada kada smo u jeku pandemije izazvane korona virusom, mnogi nisu upućeni. Štaviše, mnogo je zastrašenih ljudi koji nemaju svest o tome da su vakcine spasile čovečanstvo, ali ni elementarno znanje o tome.


Mucanje

Relativno čest poremećaj govora je mucanje. Podrazumeva nevoljni poremećaj tečnog govora koji nije prikladan za uzrast. Može da se javi u bilo kom uzrastu i u različitim oblicima. Tri puta je češće kod dečaka. Postoji genetska predispozicija, ali mnogo veći uticaj ima sredina. 


Malokrvnost kod dece

Malokrvnost kod dece je jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Podrazumeva smanjen broj eritrocita i hemoglobina u krvi koji ne mogu da obezbede dovoljnu količinu kiseonika mozgu, srcu i mišićima. Najčešći uzroci anemije su pojačan gubitak krvi (vidljivim ili nevidljivim krvarenjem) ili slabije stvaranje eritrocita zbog nedostatka gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline. 


Soor ili mlečac

Ako primetite beličaste tačkice, koje mogu vremenom da se spajaju i da formiraju čitave skrame koje obuhvataju sve veću površinu, najverovatnije se radi o pojavi koja se zove soor. One mogu da podsećaju na grudvice mleka, pa se u narodu zove mlečac. Soor se ne može skinuti jednostavnim brisanjem usne duplje.


Afte

Afte su male, bele ranice koje se pojavljuju u unutrašnjosti usne duplje. Sigurno ćete znati da su se one pojavile u ustima vašeg deteta, bez ikakvog medicinskog predznanja. Bol koje vaše dete oseća je toliko oštar i upadljiv, da će vam se odmah požaliti.


KUPANJE DECE U DVORIŠNIM BAZENIMA

Davljenje je jedan od najčešćih uzroka smrti dece u svetu uzrasta do pet godina. Bazeni u dvorištu nikad nisu bili tako popularni kao ovog leta kad nam je ograničeno kretanje zbog korona virusa. Iako predstavljaju odlično rešenje za spas od vrućine i super zabavu za najmlađe, treba biti oprezan jer skoro svakog leta poneko dete strada baš u ovim bazenima.


KORONA VIRUS – KAKO ZAŠTITI DECU I ODRASLE – POSEBNE MERE

Opšte mere zaštite od korona virusa 2 se odnose na socijalnu distancu, nošenje maske, pranje ruku, dezinfekciju površina i izbegavanje putovanja. Pored toga postoje i posebne mere zaštite koje se odnose na upotrebu suplemenata koji će pojačati funkciju imunskog sistema kod dece i odraslih, da bi se smanjila mogućnost infekcije korona virusom 2 i oboljevanja od COVID-19.


KORONA VIRUS – KAKO ZAŠTITI DECU I ODRASLE – OPŠTE MERE

Bolest COVID-19 je nova bolest, koju izaziva korona virus 2 (SARS-CoV-2). S obzirom da je u cirkulaciji tek 6 meseci, još uvek je mnogo nepoznatih činjenica. U ovom prilogu ćemo se osvrnuti koje su to opšte mere zaštite za decu i odrasle koje možemo da preduzmemo da bi smanjili mogućnost oboljevanja od COVID-19. Mišljenja sam da i dalje treba da se pridržavamo ovih mera, pre svega zato što su to dobre higijenske navike, iako se u Srbiji trenutno (maj 2020.) epidemija smiruje i sve je manje obolelih od COVID-19.


KORONA VIRUS – KAKO SE ISPOLJAVA KOD DECE

Prošlo je 6 meseci od kako se korona virus pojavio i proširio po celom svetu. Ime koje je novi virus dobio je SARS-CoV-2 a bolest koju izaziva COVID-19. Još mnogo toga je nepoznato ili nedovoljno poznato u vezi ovog virusa, ali jedna od retkih pozitivnih stvari je da deca manje oboljevaju ili ukoliko obole, mnogo je lakša klinička slika u odnosu na odrasle. Do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod dece mlađe od 9. godina, a kod starije dece je ispod 1 odsto.


Poseta patronažne sestre

Postoje periodi u našem životu koji nas, bez obzira na to koliko smo spremni, ipak iznenade, pa se ne snađemo najbolje. Jedan od njih je i dolazak novog člana porodice.


Brzi test za streptokok

U junu 2017. smo uveli novu metodu u okviru rada Ordinacije iz pedijatrije Dr Raketić – brzi test za streptokok. Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, postoji gotovo apsolutna korelacija sa kliničkim pregledom i pomaže nam u svakodnevnom radu. Cena ovog testa u ordinaciji je 900 RSD


Noćno umokravanje (enureza)

Noćno umokravanje je relativno čest problem kod dece, za koji se pretpostavlja da se javlja kod oko 10% predškolaca. Tačan broj dece sa ovim problemom je nepoznat, zato što roditelji o tome nerado pričaju. Isto tako se pretpostavlja da ovaj problem ima i oko 1% odraslih. Definicija noćnog umokravanje ili enureze je da je to nevoljno oticanje urina kod dece posle pete godine.


Sistematski pregled dece

U Ordinaciji iz pedijatrije Dr Raketić se obavljaju sve vrste sistematskih pregleda, počevši od druge godine života. U odnosu na uzrast deteta se određuje koliko će pregleda biti uključeno u sistematski pregled, od čega zavisi i cena koja je prema važećem cenovniku ordinacije.


Timpanometrija

Cena pregleda spacijaliste sa timpanometrijom je 4.500 RSD.
Timpanometrija nije metoda merenja sluha, već se meri pritisak vazduha u šupljini srednjeg uva i pokretljivost bubnih opni. Posebno se preporučuje u dečjem uzrastu kod sekretornih upala uva i kod uvećanja trećeg krajnika, a može potvrditi i perforaciju bubne opne. Pored timpanometrije, određuje se i stapedijalni refleks, koji predstavlja slušni refleksni odgovor na 5 test tonova i kompletira uvid u stanje sistema srednjeg uva.


Uvođenje čvrste hrane

U uzrastu između četvrtog i šestog meseca počinje uvođenje čvrste hrane, pre svega zbog toga što majčino mleko do tada zadovoljava nutritivne potrebe deteta, a pored toga digestivni sistem bebe je u fazi razvoja, pa je varenje čvrste hrane do tada otežano.


Predlog za putnu apoteku

U vreme godišnjih odmora, korisno je na jednom mestu imati spisak lekova za putnu apoteku, a nudimo vam i kratke savete za najčešće tegobe kod dece na putovanjima. Ukoliko se simptomi produže ili su ozbiljniji, obavezno se javite pedijatru u mestu gde letujete.


Oftalmološki skrining deteta

U Ordinaciji iz pedijatrije Dr Raketić se obavlja oftalmološki pregled prilagođen uzrastu isključivo u sklopu sistematskih pregleda.
Na rođenju- sva prevremeno rođena deca (mlađa od 35 nedelja ili sa telesnom težinom manjom od 1500grama)
Sa 6 meseci- ako je prisutna razrokost (nepravilan položaj očiju).
Sa napunjenih godinu dana- ako u porodici postoje razrokost, slabovidost kao i ozbiljnije bolesti očiju. Roditelji koji imaju ozbiljniji dioptrijski status ili razliku od 1D između očiju.


Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Kalendar Vakcinacije

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Uvođenje čvrste hrane

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Putna i kućna apoteka

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Pokazatelji tipičnog psihomotornog razvoja

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić