Živka Vlajković

diplomirani nutricionista

Kratka biografija:

Dipl. nutricionista, zaposlena u savetovalištu za ishranu dece i omladine, pri dečijem dispanzeru Doma Zdravlja Zemun, staž 30 godina. Stalni predavač u školi roditeljstava od 1997. godine sa temom ishrana trudnica, dojenje i ishrana porodilje.

Autor tri knjige: Moj kuvar u trudnoći, Bebi kuvar i Dečiji kuvar. Saradnik više časopisa (od osnivanja) za bebe i decu (Nutricija, Bebin izbor i Bebi planeta ) i Pčelar,  u kojima je publikovala veliki broj članaka. Snimila puno  TV emisija sa temom ishrana odojčeta, i pčelinji proizvodi u ishrani.

Kao član SZRS, društva nutricionista dijetetičara  publikovala je veliki broj radova iz oblasti ishrane. Član je SPOS- a i stalni predavač  o  pčelinjim  proizvodima  u zdravlju i bolesti,  pa je snimila puno TV emisija i održala preko 100 predavanja za građanstvo iz iste oblasti, po mnogim gradovima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Više od dve godine sarađivala sa ordinacijom koja se bavi inolerancijom na hranu, kao konsultant za dijetoterapiju, tj sastavljala jelovnike po urađenom testu intolerancije.

PREGLEDI KOJE OBAVLJA:

  • konsultacije o ishrani majke dojilje, sa jelovnikom (porodilje) i saveti o dojenju ( ili dohranjivanju formulom AM) novorođenčeta.
  • konsultacije o ishrani odojčeta, sa jelovnikom – po mesecima.
  • dijetoterapija za period odojčeta (rešavanje problema lošeg napredovanja, opstipacija, anemija, intolerancija na proteine kravljeg mleka, diarea...)
  • dijetoterapija za decu uzrasta do 7.godina, za oboljenja: anemija, opstipacija, diarea, alergje različitog porekla, mršavost, gojaznost, celijakija, česte infekcije, ishrana GF i KF kod pervazivnih poremećaja (autizam ...).
  • dijetoterapija za školsku decu i adolescente, za oboljenja: mršavost, bulimija, gojaznost, hiperlipidemije, opstipacija, celijakija...
  • konsultacije sa jelovnikom za trudnice ( za prvi trimestar – principi pravilne ishrane, za treći trimestar - gestaciona hipertenzija, gest. dijabet, anemija, opstipacija ...), priprema za porođaj – početak dojenja tokom boravka u porodilištu.
  • porodična ishrana ( promena), principi pravilne ishrane, izbor zdrave hrane...