Vakcinacija protiv gripa

Naslovna Savetovalište za vakcinaciju Vakcinacija protiv gripa

Svake godine krajem decembra počinje sezona gripa, prvo u vidu pojedinačnih slučajeva, dok se epidemija gripa razvija u januaru i dostiže svoj vrhunac u februaru. S obzirom da je nakon vakcinacije protiv gripa potrebno dve do tri nedelje da se postigne imunitet, najbolje je uraditi vakcinaciju u novembru.

 

Kao što je poznato, grip je česta respiratorna bolest koja se u najvećem broju slučajeva ispoljava sa simptomima prehlade, kao što su curenje nosa, bol u grlu ili povišena temperatura. Ono što grip razlikuje od prehlade je da se javlja naglo i da ima dodatne simptome u vidu bola u zglobovima, malaksalosti, groznice, glavobolje, gubitka apetita, povraćanja, dijareje ili kašlja. Takođe su kod gripa česte i komplikacije, pre svega kao zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srčanog mišića (miokarditis), zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis) i zapaljenje mozga (encefalitis), koje mogu imati i smrtni ishod.

 

Iz tog razloga se opštoj populaciji preporučuje da svake godine dobiju vakcinu protiv gripa. Na taj način štite sebe, ali i članove svoje porodice, osobe sa hroničnim i malignim bolestima ili osobe sa imunodeficijencijama. Kao posledica većeg obuhvata vakcinacijom, stvara se kolektivni imunitet u populaciji i tako se sprečava širenje epidemije.

 

Do sada je kao sezonska vakcina protiv gripa korišćena trovalentna vakcina, što znači da je štitila protiv tri soja virusa gripa koji su predviđeni da će te godine izazivati grip. Od 2019. godine na tržištu je nova četvorovalentna vakcina pod nazivom Vaxigrip Tetra, koju proizvodi Sanofi Pasteur. Nova vakcina sadrži dva soja A i dva soja B virusa gripa i omogućava bolju zaštitu. Vakcina je svake godine dostupna krajem oktobra i početkom novembra i tada se počinje vakcinacija stanovništva.

 

Vakcinom Vaxigrip Tetra se vakcinišu deca starija od 6.meseci i sve starije osobe. Kod dece mlađe od 9. godina, koja nikada ranije nisu vakcinisana vakcinom protiv gripa, se primenjuje još jedna doza Vaxigrip Tetra vakcine nakon 4 nedelje. Preporučuje se da se svake sledeće godine se prima po jedna doza vakcine protiv gripa, zato što se svake godine menjaju sojevi koji cirkulišu u populaciji i samim tim se menja sastav vakcine.