Varičele (ovčije boginje) i vakcinacije

Naslovna Savetovalište za vakcinaciju Varičele (ovčije boginje) i vakcinacije

NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIĆ, DATUM 29. DECEMBAR 2019. 

 

Na osnovu moje dugogodišnje pedijatrijske prakse sam uočila da su roditelji vrlo zaintersovani da saznaju što više o boginjama, da li su sve promene na koži po tipu boginja, kako se prenose i koliko su deca zarazna, koja je vrsta boginja, da li su preležali deca ili roditelji. Zato želim da razjasnim za početak da boginje spadaju u grupu osipnih groznica i da postoje 4 vrste boginja.

 

Na sreću, velike boginje (variola vera), kojih smo se svi plašili zbog komplikacija i čestih smrtnih ishoda, su potpuno iskorenjene sedamdesetih godina prošlog veka i to isključivo zahvaljujući vakcinaciji celokupne svetske populacije. Isti cilj suzbijanja druge dve vrste boginja – malih boginja (morbila) i crvenke (rubeole) je onemogućen delovanjem anti-vakcinalnog pokreta protiv MMR vakcine, koja predstavlja najbolju zaštitu i zbog toga smo svedoci da povremeno izbijaju epidemije, najviše malih boginja, sa ozbiljnim posledicama po zdravlje stanovništva.

 

SIMPTOMI

Poslednju vrstu boginja čine ovčije boginje ili varičela, koje izaziva virus Varicella Zoster. Kao i kod drugih vrsta boginja, bolest počinje nespecifičnim simptomima (kataralni stadijum) u vidu povišene temperature, malaksalosti, glavobolje, pojačane sekrecije iz nosa i bola u grlu. Posle dva do tri dana se javlja ospa na koži koja prolazi kroz tri faze. Prvo je ospa u vidu crvenkastih tačkastih promena (papula), koje se pune vodenastim sadržajem (vezikula), zatim se promene suše, nastaju kraste, koje otpadaju i na tim delovima ostaje bleđa boja kože neko vreme. Ospa se javlja u naletima, bez reda, na licu i telu a može i na sluznicama kao što su usna duplja ili genitalije. Izbijanje ospe traje između pet do sedam dana i za to vreme je oboleli vrlo zarazan za okolinu. Inače period inkubacije, koje predstavlja vreme od ulaska virusa u organizam do pojave simptoma, iznosi obično 10 do 14 dana, najviše 3 nedelje. To znači da ukoliko je osoba bila u kontaktu sa obolelom osobom i posle tri nedelje nema pojave simptoma, tom prilikom neće ni oboleti.

 

DIJAGNOSTIKA

Dijagnoza varičele se postavlja gotovo uvek na osnovu izgleda ospe i celokupne kliničke slike. Međutim, postoje atipični oblici bolesti, gde se preporučuje serološka potvrda dijagnoze varičele, tako što se iz venske krvi određuju antitela na virus Varičela Zoster, gde se utvrđuje da li bolest uopšte postoji ili koja je faza bolesti.

 

LEČENJE

Varičela se leči samo simptomatski, tako što se na promene u fazi izbijanja ospe nanose preparati u vidu gela ili krečnog mleka koje pomažu sasušivanje promena. Zbog povišene temperature se uključuju antipiretici a zbog svraba koji je često prisutan se savetuje primena antihistaminika. Ukoliko je teži oblik bolesti, uključuju se antivirusni lekovi koji imaju za cilj sprečavanje dalje replikacije virusa i time širenje bolesti. Dete treba da miruje posebno u prvoj nedelji bolesti zbog mogućih komplikacija i da uzima dovoljno tečnosti da ne bi došlo do dehidratacije.

 

KOMPLIKACIJE

Kod obolelih, posebno kod dece, se mogu javiti ozbiljne komplikacije i to kao zapaljenje pluća (pneumonia), zapaljenje mozga (encefalitis) ili moždanih ovojnica (meningitis). Pored toga, u toku izbijanja ospe se javlja svrab, deca se češu i može da nastane bakterijska infekcija kože, posle koje često ostaju trajni ožiljci.

 

Posle varičele virus ostaje u nervnim ćelijama i kasnije u toku života, u slučaju nekih akutnih bolesti ili smanjenja imuniteta, virus se može aktivirati i nastati bolest koja se naziva Hepres Zoster. Promene na koži su slične kao kod varičele, ali s obzirom da se javljaju duž površinkih nerava, praćene su intenzivnim bolom i nisu jednostavne za lečenje.

 

Takođe posle preležane varičele je narušen je imunitet i deca su sledećih otprilike 6 meseci mnogo podložnija drugim infekcijama. Pored toga, deca moraju da odsustvuju iz vrtića ili škole oko 3 nedelje, koliko ukupno traje varičela. To ima za posledicu da se menja organizacija porodičnog života i da roditelji moraju da odsustvuju sa posla.

 

​​​​​​​VAKCINACIJA

Zbog svega navedenog, pedijatri savetuju roditelje da vakcinišu decu protiv varičele. Vakcinacijom se deca izlažu oslabljenom virusu, koji ne izaziva bolest ali izaziva imunski odgovor u vidu stvaranja zaštitinih antitela i ćelija memorije. Istom vakcinom protiv varičele se mogu vakcinisati deca starija od 12. meseci, adolescenti i odrasli. Daje se u dve doze, gde je najmanji razmak između doza 6 nedelja. Neželjene reakcije su veoma blage, u vidu otoka i crvenila na mestu iniciranja vakcine ili lako povišene temperature, što traje najviše par dana.

 

Najčešće se preporučuje da se vakcinišu deca pre polaska u vrtić, zato što se tada razboljevaju pre svega od respiratornih bolesti, ali i od varičele, jer se bolest prenosi kapljičnim putem, što znači u toku govora, kijanja ili kašlja ali i direktnim kontaktom sa drugom decom. Zato se varičela obično javlja u jesenjim i zimskim mesecima, kada deca više provode vreme u zatvorenim prostorima, gde je veća mogućnost prelaska infekcije. Takođe se vakcina savetuje kod dece i odraslih koja imaju hronične i maligne bolesti, kao i smanjenje imuniteta, tada varičela ima burniju kliničku sliku. Kod zdrave dece školskog uzrasta i kod odraslih se takođe mogu javiti komplikacije, tako da se preporučuje vakcinacija i ovih grupa. Ne treba zaboraviti žene koje planiraju trudnoću, zato što ukoliko nisu preležale varičelu, u toku trudnoće virus varičele može izazvati ozbiljne malformacije ploda i pobačaj.

 

Vakcina protiv varičele je pre svega efikasna, štiti u 95 do 99 odsto slučajeva. Takođe je tokom niza godina potvrđena njena bezbednost, s obzirom da je uvedena još 1995. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. U Evropi vakcinu protiv varičele u svojim kalendarima redovne imunizacije u ovom trenutku ima 10 evropskih zemalja: Austrija, Nemačka, Finska, Italija, Španija, Grčka, Kipar, Letonija, Lihtenštajn i Luksemburg. Vakcinacija rizičnih grupa protiv varičele se sprovodi u Velikoj Britaniji, Belgiji, Češkoj i Poljskoj. Što se tiče Srbije, prvi put je registrovana 2009. godine, nalazi se na listi preporučenih vakcina i dostupna je na tržištu.

 

Možemo da zaključimo da zahvaljujući vakcini protiv varičele, dete ima zaštitna antitela i ćelije memorije kao i posle preležane varičele. Razlika je u tome što nema kliničkih znakova bolesti kao ni komplikacija. Takođe nema smanjenja imuniteta posle varičele, deca ne odsustvuju iz vrtića ili škole a roditelji sa posla.

 

Galen Pharm Magazin, br.33, Decembar 2019, str.8-9.