Pažljiva nega nežne bebine kože

Često roditelji imaju brojne dileme vezane za negu kože bebe, naročito ako se po prvi put susreću sa izazovima roditeljstva. Posebna im je nepoznanica kako da neguju kožu ispod pelena i genitalije, naročito imajući u vidu anatomske razlike između dečaka i devojčica.

 

bebe1U  prvim mesecima života novorođenčeta je veoma važna nega kože, pre svega zato što velikim delom određuje kvalitet kože u odraslom dobu. A pravilna nega genitalija je najbolja prevencija infekcija i pelenskog dermatitisa. Najvažnije je naći meru, nekada iz najbolje namere  mame i tate znaju i da preteraju sa kremama i kupkama, bebe se kupaju nekoliko puta dnevno, a da za tim nema nikakve potrebe, kaže za “Baby planetu” docent doktor Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog, iz pedijatrijske ordinacije „Dr Raketić“:

Kožu treba posmatrati i kao prirodnu barijeru protiv mikroorganizama i time prvu liniju njegove odbrane, odnosno urođenog imuniteta Oštećenje funkcije kože može da dovede do njene dehidratacije i iritacije, kao i do pojave atopijskog dermatitisa (ekcema), kontaktnog alergijskog ili pelenskog dermatitisa, a posredno i do oštećenja imuniteta. Zato je zadatak pre svega pedijatara, a u težim slučajevima i dermatologa, da daju roditeljima osnovne smernice vezane za negu.

Kod beba i dece koja koriste pelene koža pelenskog dela je izrazito osetljiva zbog stalnog kontakta sa urinom i stolicom, kao i zbog loše ventilacije tog dela usled prekrivenosti pelenom. Iz tog razloga je koža  u tom delu podložna razmnožavanju bakterija i gljivica i nastanku infekcija i pelenskog dermatitisa. Osnovni savet pedijatra da se pelene često menjaju, posebno u prvim mesecima života. Uobičajena je promena pelena na dva sata, a kasnije se pelene menjaju po potrebi, nakon svake stolice ili na tri do četiri  sata. Promenu pelena treba iskoristiti za pregled kože pelenskog dela, zbog mogućih tragova iritacije ili suvoće kože. Kada je koža suva i zdrava, beba će moći normalno da raste i da se razvija.

Pitanja učestalosti kupanja beba je poslednjih godina jedno od dosta diskutovanih. Kupanje bebe treba da bude porodični ritual koji se izvodi u isto doba večeri, što predstavlja znak bebi da je vreme da se smiri i spava, a porodici da se okupi i svako doprinese svojim učešćem u kupanju bebe. Temperatura vode treba da bude slična temperaturi tela a na kraju kupanja bebu ne treba trljati nego posušiti peškirom blagim tapkanjem po koži. Ukoliko beba ima suvu i osetljivu kožu, posebno kod već izraženog ekcema, posle svakog kupanja se preporučuje upotreba emolijantnih krema ili balzama, savetuje dr Raketić.

Kupanje i nega su isti kod dečaka i devojčica, osim u delu higijene genitalija. Kod dečaka se preporučuje da ukoliko je otvor kože prepucijuma (u gornjem delu penisa) suviše uzak, u toku kupanja u vodi se može izvršiti povlačenje kožice. Na taj način se sprečava nagomilavanje oljuštenih ćelija epidermisa (smegme) i eventualni nastanak infekcija kože tog dela. Kod devojčica je tretman uobičajen, sa napomenom da ne treba primenjivati zaštitne kreme direktno na genitalije, nego samo na pregibe, kao i kod dečaka.  

Ipak, roditelji ne treba  mnogo da brinu oko ojeda,  jer iako se precizni uzroci  pelenskog ojeda još utvrđuju, ali se sigurno zna da se ne javlja kao posledica nedovoljne higijene ove regije, kako to često oni misle. Iako prvi put mogu da se jave u prvim danima posle rođenja, ojedi na koži beba najčešće se pojave između osmog i 12. meseca. Pod ojedima podrazumevamo svaku iritaciju kože, bez obzira na uzrok i oni se javljaju u takozvanoj pelenskoj regiji to jest na pregibima i oko genitalija i analnog otvora. Prvi simptomi su nervoza bebe i plač prilikom kupanja ili dodira pelenske regije, a potom se uočavaju i promene na koži.

Doktorka Raketić podseća i da postoji više oblika ojeda, a da je najzastupljeniji  kontaktni dermatitis. Promene na koži obično variraju od crvenila, nalik opekotinama, do oštećenja kože koje podsećaju na eroziju. Osim toga, za kontaktni dermatitis je karakteristično da ne zahvata delove kože koji nisu u kontaktu sa urinom ili stolicom.
Ojed, takođe, može da bude posledica bakterijske infkcije kože čiji su uzročnici stafilokok ili streptokok i gljivične infekcije, ali i posledica kandide. Ako je bakterijski, ojed se naziva impetigo, i javlja se u plikovima koji često pucaju, ostavljajući lezije kože. Infekciju kandidom karakterišu zone izrazitog crvenila, posebno u pregibima i analnoj regiji. Da bi se potvrdilo da li se radi o ojedu kao posledici infekcije, trebalo bi da se uzme bris promena na koži - kaže sagovornica “Baby planete”.

bebe2Lečenje ojeda znači najpre izbegavanje faktora koji su doveli do nastanka promena na koži pelenske regije. Neophodno je što češće menjanje pelena, da bi koža imala što manje kontakta sa urinom i stolicom. Preporučuje se i pranje samo vodom, a kožu bi trebalo namazati kremom koja sadrži vazelin ili cink oksid, s obzirom na to da stvaraju zaštitnu barijeru kože

Ukoliko je ojed posledica infekcije, dr Raketić kaže da peedijatri najčešće propisuju mazanje obolelih mesta antibiotskim mastima ili kombinovanim kremama koje sadrže antibiotike ali i antimikotike, ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji. U težim slučajevima ojeda, preporučuje se blaga kortikostroidna kremu, koja deluje antizapaljenski, maže se u tankom sloju, onoliko dana koliko odredi lekar.

 

“Ventiliranje” bez pelena

 

Tokom leta, roditelji treba da olakšaju bebi i ventiliraju kožu koja je u normalnim uslovima pod pelenama tako što će  kada je god to moguće treba skidati pelenu, a postavljati ispod bebe upijajuću ravnu pelenu, savetuje dr Nevenka Raketić:

Pogodno vreme za to je dok beba spava. Na taj način se beba oseća komfornije, a pelenski deo se ventilira. Ako je došlo do ojeda, bebi prijaju i kupke sa mlakom vodom u trajanju od 15, 20 minuta. 

Saveti

  • Genitalije, kao osetljivi delovi bebinog tela, treba da se neguju pažljivo
  • Ne treba trljati čitav deo ispod pelena, već nežno tapkati
  • Prilikom brisanja genitalija veoma je važan smer (naročito kod devojčica)  uvek ka guzi, nipošto suprotno.
  • Uvek treba obratiti pažnju na skrivene delove genitalija - to znači da se spoljašnji deo - vulva ili velike usne blago rašire prilikom brisanja jer upravo  tu mogu da se smeste bakterije ili gljivice.
  • Ako se higijena ne održava redovno, bakterije i gljivice mogu da uđu u mokraćnu cev, koja je vrlo kratka (kod dečaka je nešto duža). Kada se klice već tu nađu, mogu da mokraćnim putevima krenu dalje. 

Baby planeta, godina V, br.26, avgust/septembar 2014, str. 32-33

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki