Kako da negujete prehlađenu bebu

Kada je reč o negovanju beba, mnogi roditelji su u nedoumici kako da pravilno održavaju higijenu odojčadi ili postupe u slučaju prehlade.
Da biste brže stekli samopouzdanje u izvršavanju obaveza oko deteta, pridržavajte se stručnih saveta pedijatra, doc. dr sci. med. Nevenka Raketić, kao i preporuka iz Larusove knjige ”Nega novorođenčeta” koju izdaje “Laguna”.

prehladjena-beba

Davanje leka

Lekovi u obliku sirupa mogu se dati pipetom, kašičicom sa podeocima ili iz bočice. Bilo kako da se postupa, treba poštovati propisane doze. Određeni lekovi, kada se daju čak i u mnogo manjim dozama nego za odrasle, mogu biti toksični za bebu.

davanje-leka- Pravilan postupak: Stavite dete u polusedeći položaj. Napunite pipetu s podeocima iz bočice sa sirupom, pažljivo uvucite pipetu u bebina usta, najbolje sa bočne strane – ali ne preduboko – i blago pritisnite pipetu. Beba ima refleks sisanja i često odbaci malo tog sadržaja kroz pljuvačku. Nakon primene leka dajte bebi malo vode ili mleka, kako bi bolje progutala lek.

- Savet lekara: Isti postupak možete primeniti i sa špricom za injekcije. Ukoliko vam pedijatar preporuči pola kafene kašičice leka, vi ćete bebi špricem dati 2,5 ml leka, a ukoliko preporuči celu kafenu kašičicu, to znači da ćete bebi dati 5 ml leka.

Stavljanje kapi u oči

Konjuktivitis, zapaljenje sluzokože koja oblaže unutrašnjost očnih kapaka i beonjače oka, često se javlja kod novorođenčadi. Lekar će prepisati kapi ili mast za oči koje prema uputstvu treba da primenjujete kod deteta.

stavljanje-kapi-u-oci- Pravilan postupak: Pre nego što stavite kapi ili mast, najpre treba očistiti bebine oči komadićem savijene gaze i fiziološkim rastvorom, polazeći od unutrašnjeg ugla oka pored nosa, prema spoljnom uglu oka. Držite bebinu glavu jednom rukom i blago je okrenite na stranu, suprotnu od one u koju ćete staviti kapi. Palcem i kažiprstom razdvojite gornji i donji očni kapak. Kapnite lek u unutrašnji ugao oka, vodeći računa da vrh bočice ili pipete ne dodirne oko.
- Savet lekara: Ukoliko stavljate antibiotsku mast, stavite je na kažiprst prethodno dobro oprane ruke i brzim pokretom, od unutrašnjeg prema spoljašnjem uglu oka, u nivou trepavica gornjeg kapka, nanesite mast na bebino oko. Korisno je povremeno ispirati fiziološki rastvorom i blago masirati suznu žlezdu koja se nalazi u unutrašenjem uglu oka.

Merenje temperature

Za merenje temperature sasvim će odgovarati elektronski toplomer koji se može nabaviti u svakoj apoteci. Nemojte da koristite toplomere sa živom, koje, uostalom, već zabranjeno prodavati.

- Pravilan postupak: Očistite toplomer vatom natopljenom u neko sredstvo za dezinfekciju. Uhvatite bebina stopala, podignite joj lagano noge i malo ih povucite napred. Zatim vrlo pažljivo uvucite toplomer u čmar. Čim čujete zvučni signal izvucite toplomer i na displeju proverite kolika je temperatura. Ovaj način merenja se naziva rektalni, a pored toga postoji i aksilarno merenje temperature (pod pazuhom), ređe je merenje temperature u uvu, u ustima i na čelu. Normalna aksilarna temperatura iznosi 37 stepeni, dok je merena rektalno za pola stepena viša i iznosi 37,5 stepeni. Visoka temperatura, koja zahteva primenu lekova za snižavanje temperature, tzv. antipiretika jeste aksilarno izmerenih 38,5, rektalno 39 stepeni.

- Savet lekara: Povišena temperatura se snižava tako što se beba prvo oslobodi suvišne odeće. Proveriti temperaturu u prostoriji, ne treba da bude viša od 24 do 25 stepeni. Zbog opasnosti od dehidracije, davati što više tečnosti u vidu vode i čajeva, koji ne treba da su topli, nego na sobnoj temperaturi. Jako je važno nekoliko puta u toku dana rashladiti dete tuširanjem mlakom vodom, u trajanju od desetak minuta. Ukoliko je visoka temperatura, naizmenično primenjivati antipiretike i to paracetamol („eferalgan“) i ibuprofen („brufen“) na 6 do 8 sati.

Nega pupka

Ako pupčani patrljak nije sam otpao ni posle petnaestak dana od rođenja, najbolje je razgovarati s lekarom – a isto tako ako se cedi, ako pocrveni, ako se od pupka oseća neprijatan miris, ili ako se na njemu pojavi bubuljica. Pre nego što primenite bilo kakav tretman obavezno se posavetujte sa pedijatrom. Postupak koji pedijatar može da preduzme je jednostavan i bezbolan za bebu i naziva se lapizacija.

Šta treba da uradite pre davanja leka

Uvek pročitajte uputstvo pre nego što bebi date lek. Takođe proverite rok trajanja i način čuvanja leka. Najsigurnije je da bebi lek dajete uz pomoć šprica jer tako nećete pogrešiti dozu - pola kašičice je 2,5 mililitara.
Pre nego što ukapate kapi pažljivo pređite preko bebinog oka kompresom natopljenom fiziološkim rastvorom i to polazeći od unutrašnjosti oka prema nosu. Tek tada možete stavite kapi. Vodite računa o roku trajanja kapi.

Fotografije iz knjige „Larousse nega novorođenčeta“

Gordana Golubović | 23. 12. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Blic, 23.12.2010, br.5010, str.72-73

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki