NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIĆ, DATUM 09. AVGUST 2013. 

Roditeljima je dobro poznata pojava gastroenteritisa kod dece, koji se ispoljava burnom kliničkom slikom u vidu povraćanja, učestalih stolica, često i povišene temperature. Posebno mlađa deca vrlo brzo ulaze u stanje dehidratacije, tako da su moguće i komplikacije ako se odmah ne primeni adekvatna terapija.

Do sada se smatralo da je glavni uzročnik gastroeneteritisa kod dece rotavirus. Iz tog razloga je pre nekoliko godina u SAD i nekim zapadnoevropskim zemljama u Kalendar obavezne imunizacije uvedena vakcina protiv rotavirusa, koja se daje u prvih šest meseci u tri doze. Primećeno je da se smanjio broj dece obolele od gastroenteritisa, kao i komplikacije bolesti u vidu dehidratacije (otežano disanje, smanjena elastičnost kože i prokrvljenost organa) ili težih komplikacija kao što je hemolitičko-uremički sindrom. 

Međutim, najnoviji radovi i epidemiološke studije koje su objavljene ove godine u vodećim medicinskim časopisima, govore da je glavni uzročnik gastroenteritisa kod osoba svih starosnih grupa, a posebno kod dece mlađe od pet godina norovirus. Prema tim studijama, u SAD je norovirus izolovan kod 21% uzoraka stolice kod dece sa gastroenetritisom, dok je rotavirus izolovan kod 12% dece. Drugi uzročnici gastroenteritisa se kod dece mnogo ređe izoluju i mogu da budu bakterije (Escherichia coli, Campylobacter) ili paraziti (Giardia).

Studije su pokazale da je najčešći soj norovirusa GII.4, da se uglavnom izoluje kod dece između šestog i osamnaestog meseca života i to najviše u toku sezone u januaru. Istraživači pretpostavljaju da je ovaj soj norovirusa odgovoran za najveći broj gastroenteritisa ne samo u SAD, nego i širom sveta. Porast broja obolele dece od gastroenteritisa uzrokovanog norovirusom u SAD se objašnjava dobro sprovedenom imunizacijom protiv rotavirusa.

Norovirus je otkriven još 1968. godine u toku epidemije akutnog gastroenteritisa u jednoj osnovnoj školi u gradu Norvolk u SAD. Zbog toga je prvobitan naziv virusa bio Norvolk virus, a 2002. godine je promenjen naziv u norovirus. Tokom godina je uočeno da se virus vrlo lako prenosi, najčešće putem prljavih ruku, tzv. orofekalni put transmisije, gde se hrana ili voda kontaminira fekalijama putem prljavih ruku.

Pored toga je moguć kapljični vid prenošenja (kijanjem ili kašljanjem), kao i direktnim putem sa osobe na osobu ili indirektno preko kontaminiranih predmeta. Pojava bolesti je primećena i u mnogim evropskim zemljama, tako da se u Velikoj Britaniji ovaj virus naziva Zimska Buba Povraćanja (engl. Winter Vomiting Bug), zato što se u najčešće javlja zimskom periodu, pre svega zbog lakšeg prenošenja u zatvorenom prostoru.

Glavni simptomi gastroenteritisa izazvanog norovirusom su iznenadna muka i povraćanje, učestale vodenaste stolice, kao i bolovi u stomaku. Pored toga se često javlja slabost, bolovi u mišićima, glavobolja i lako povišena temperatura. Nakon infekcije ostaje samo privremeni imunitet, koji traje najviše dve godine, tako da je moguće više puta oboleti od infekcije izazvane ovim virusom. Norovirus se otkriva ispitivanjem virusa iz stolice PCR metodom.
Najvažniji deo lečenja gastroenteritisa kod dece je da se dobro sprovede nadoknada tečnosti koja se gubi povraćanjem i prolivom. To je moguće primenom rastvora za rehidrataciju, kada se nakon rastvaranja primenjuje na desetak minuta po jedna kašičica rastvora. U težim slučajevima se sprovodi venska rehidratacija u vidu infuzije rastvora glukoze i elektrolita. Pored toga je važno da se sprovede dijetetski režim, tako što će se izbegavati sveže voće i povrće, masna ili začinjena hrana, kao i mleko i mlečni proizvodi (osim jogurta). Deci treba davati tost ili dvopek, dosta čaja i supe, pečene jabuke, pirinčane kašice, bareno povrće. U težim slučajevima se posebno primenjuju lekovi koji sprečavaju proliv (antidijaroici) ili povraćanje (antiemetici).

Iako je gastroenteritis izazvan norovirusom sličan gastroenteritisima gde postoji drugi uzročnik, ono što zabrinjava pedijatre je njegova učestalost. Iz tog razloga je u fazi kliničkog ispitivanja vakcina protiv norovirusa, i to dve vrste vakcine, za intramuskularnu primenu i u obliku nazalnog spreja.

Ipak, za sprečavanje nastanka gastroenetritisa kod dece različitog uzroka je najvažnija prevencija. Ona se sprovodi tako što se ruke peru sapunom najmanje 15 sekundi, izbegava se kontakt sa bolesnom decom i potencijalno kontaminiranim predmetima. Ukoliko odrasle osobe spremaju hranu, pored pranja ruku se preporučuje da se ruke obrišu maramicama sa alkoholom, a voće i povrće da se dobro opere.

 

 

Bebin Izbor, br.31, jesen 2013, str.26-27

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Kalendar Vakcinacije

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Uvođenje čvrste hrane

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Putna i kućna apoteka

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Pokazatelji tipičnog psihomotornog razvoja

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić