NAPISALA DOC DR SCI MED NEVENKA RAKETIĆ, DATUM 30. MART 2013.

Streptokoka je visoko zarazna bakterija loptastog oblika koja nastanjuje kožu i sluznicu disajnih puteva i creva. Najaktivnija je u jesenjem i zimskom periodu, a najčešći je izazivač upale nosa i ždrela, streptokokne angine i šarlaha.

Dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije, objašnjava da od 27 do sada otkrivenih vrsta streptokoka bolest najčešće uzrokuje beta hemolitička streptokoka A i streptokoka pneumonije.

 

ĐAKE POGAĐA ŠARLAH

– Kod dece mlađe od tri godine infekcija streptokokom se u najvećem broju slučajeva manifestuje kao upala nosa ili ždrela. Bolest se prepoznaje po crvenom ždrelu, neznatno povišenoj temperaturi i gušobolji. U težim slučajevima, upala zahvata i srednje uho – kaže dr Raketić.
Kod dece od treće do 15. godine streptokoka obično izaziva anginu i šarlah.
– Angina nastupa naglo, s povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u zglobovima, groznicom i povraćanjem. Infekcija dovodi i do oticanja limfnih čvorova na vratu, koji su uvećani i bolni – navodi doktorka
Šarlah ima iste simptome kao i streptokokna angina, s tim da se nakon dan-dva pojavljuje i osip karakterističan za ovo oboljenje. Crvene tačkice izbijaju prvenstveno po pregibima, ispod pazuha, na preponama i donjem delu stomaka.

 

 

Blic žena 05-11.12.2011, br.368, str,22-23

"Sve je više dece sa šarlahom" Blic žena, br.672, 30. Septembar - 06. Oktobar 2017, str. 40.

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Kalendar Vakcinacije

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Uvođenje čvrste hrane

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Putna i kućna apoteka

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić

Pokazatelji tipičnog psihomotornog razvoja

Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić